Καλές θάλασσες

07/12/16 • 10:11 | UPD 07/12/16 • 10:11

Στη «ρουφήχτρα» των κινητοποιήσεων βρέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν και θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί. Ο υπουργός Ναυτιλίας προφανώς και γνώριζε πως ήταν θέμα χρόνου να ρίξουν άγκυρα οι ναυτικοί, καθηλώνοντας τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε όλη την Ελλάδα, αφού ήξερε πολύ καλά τι ζητούν οι θεσμοί.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ζητούν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που διέπει τη φορολόγηση των ναυτικών, που σημαίνει ότι το εισόδημά τους θα φορολογείται μέχρι και 45%, χωρίς μάλιστα να αφαιρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που φθάνει το 10%. Ο υπουργός βέβαια, αρνείται αυτή την… υπέροχη προοπτική και υπόσχεται πως δεν θα περάσει. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Οτι υπόσχεται κάτι που δεν ξέρει και το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει.

Το θέμα της κατάργησης/αύξησης του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών που περιλαμβάνεται στο έγγραφο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι ένα γεγονός. Το ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει, όπως λέει ο κ. Κουρουμπλής, τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, από την άλλη, δεν είναι γεγονός αλλά μια καλοπροαίρετη προσέγγιση. Αντίστοιχα «θετικά συναισθήματα» έχει αυτή η κυβέρνηση για όλους τους επαγγελματίες που τελικά τους θυσίασε στην… ηρωική διαπραγμάτευση.

Οσο για τον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την καταγγελία των ναυτεργατών, σε αυτό μάλλον την αδικεί. Είναι προφανές ότι διαμαρτυρίες και μάλιστα έντονες θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν κάθε φορά που μια απεργιακή κινητοποίηση κόβει την Ελλάδα στη μέση, αποκλείοντας μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων. Σήμερα είναι οι ναυτικοί, αύριο θα μπουν στο χορό των κινητοποιήσεων οι αγρότες και στο τέλος αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι οι πολίτες και η ελληνική οικονομία και όχι η τρόικα.

Ωστόσο, καλά κάνει η ΠΝΟ και υπενθυμίζει στον κ. Κουρουμπλή και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση πως οι πιέσεις για δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, που προβλέπεται στο νόμο που ψηφίστηκε το 2014, είναι τουλάχιστον άκομψες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το άρθρο και υπεραμυνόταν του ιερού δικαιώματος στην απεργία. Τότε, βέβαια, όταν κοίταζαν τη θάλασσα από την ασφάλεια της Κουμουνδούρου και αντί για το τσουνάμι που ερχόταν, έβλεπαν βαρκούλες να αρμενίζουν…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου