Πολυτελής… σοσιαλισμός

06/12/16 • 10:20 | UPD 06/12/16 • 10:20

Επειδή από τη μέρα που έπεσαν το ένα μετά το άλλο τα κάστρα του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι, φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει μερικά από αυτά, που χαρακτήριζαν την καθημερινότητα των ηγετών, αλλά και της κομματικής νομενκλατούρας τους.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ας πούμε ο Μπρέζνιεφ είχε επιβάλει να υπάρχει μια λωρίδα στην Γκαλίνινα προσπέκτ, η οποία οδηγούσε στο παλάτι του, την οποία δεν μπορούσε να πατἠσει αυτοκίνητο κανενός «τσιλοβέκ». Και για να είναι απολύτως ασφαλές ότι κανένα Lada δεν θα έπεφτε σε τέτοιο ανοσιούργημα, η λωρίδα φυλασσόταν από το Κρεμλἰνο ως το σπίτι του γραμματέα από σειρά αστυνομικών φανερών και κρυφών.

Αραγε, έχετε δει πώς φέρνουν το πρωί -όχι και τόσο- τον πρωθυπουργό η συνοδεία του στου Μαξίμου; Κάθε κολώνα κι ένας αστυνομικός, κάθε γωνία κι ένας άλλος. Ενας πανικός! Αν όμως «καβαλήσεις πάνω στο κύμα» κάνεις τη διαδρομή Γηροκομείο – Μαξίμου σε τρία λεπτά. Ητοι διακτινίζεσαι.

Για το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο που είναι «πάσης απόπειρας» δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε. Ποτέ δεν ξέρεις… Αλλά αυτό που ξέρεις είναι ότι ο νυν πρωθυπουργός κατηγορούσε τους προηγούμενους πρωθυπουργούς για τα μέτρα ασφαλείας, που είχαν, όπως και για το συγκεκριμένο πολυδάπανο αυτοκίνητο. Είναι αυτό που έλεγε η σοφή γιαγιά μου Ζηνοβία «εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ’ρθεις…».

Φυσικά, δεν παρέχεται στους νεότερους υπαρκτούς ηγέτες του ανύπαρκτου σοσιαλισμού σπίτι κρατικό ή και ντάτσα κοντά σε λίμνες και σε θάλασσες, αν και όλο κάποιοι πρόθυμοι προσφέρουν ανάλογες εξυπηρετήσεις. Ομως, παρέχεται κρατικό αεροπλάνο. Και επειδή διαθέτουμε κοντή μνήμη -αποδείχτηκε πλέον μέγιστο λάθος- ας θυμηθούμε ότι ο Σαμαράς είχε πουλήσει το ένα από τα δύο κρατικά αεροπλάνα. Αλλά αυτό που έμεινε και ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία δεν είναι για να πηγαίνει στην Αγία Πετρούπολη, στην Κούβα και στο Κουβέιτ, όταν τα αεροπλάνα της χρειάζονται ανταλλακτικά και περισσότερα δεν λέω. Οχι γιατί δεν ξέρουν τα πάντα με το νι και με το σίγμα οι καλοί μας γείτονες, αλλά γιατί ταυτόχρονα ξέρουν και αυτοί κι εμείς ότι οι Ελληνες πιλότοι είναι θεοί.

Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς αυτούς τους προορισμούς και μάλιστα διαθέτουν πρώτη θέση -όχι απλώς μπίζνες- που στοιχίζει περίπου το 1/1000 από την ταρίφα που θέλει το προεδρικό αεροπλάνο για ένα τόσο μακρινό ταξίδι. Και πες πως ανάγκη χρόνου υπήρχε να μην καθυστερήσει ο πρωθυπουργός την εκφώνηση του επικήδειου. Για τους άλλους, κυρίες, τρολ του διαδικτύου, λοιπούς παρατρεχάμενους, γιατί πληρώσαμε οι πολίτες το ταξίδι στην Αβάνα;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου