Ντέρμπι Λεπέν-Μακρόν για την κληρονομιά του Ντε Γκωλ

3 λεπτά
Ντέρμπι Λεπέν-Μακρόν για την κληρονομιά του Ντε Γκωλ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ως συνεργαζόμενος με τους Σοσιαλιστές, ενώ η Μαρίν Λεπέν γαλουχήθηκε στο αντι-γκωλικό, φιλο-πεταινικό περιβάλλον του πατέρα της. Στην πορεία όμως συναντήθηκαν στο χώρο της γκωλικής Κεντροδεξιάς, που είθισται να βγάζει πρόεδρο στη Γαλλία.

Εσωτερική εικόνα άρθρουΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος 

Οσο κι αν το φιλοφασιστικό background της Μαρίν Λεπέν γεννά άσχημες μνήμες, στην πραγματικότητα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο πολιτικούς έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία το LREM του Μακρόν λεηλάτησε την κεντροδεξιά βάση, ενώ ο «Εθνικός Συναγερμός» της Λεπέν (πάει πια το «Εθνικό Μέτωπο»…) της δίνει δυναμική 40%-45% για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Χθες στη Γαλλία ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας για τον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, της 28ης Ιουνίου, που αναβλήθηκε τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού. Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται μεθαύριο Πέμπτη, στην ανεπίσημη έναρξη της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για το Ελιζέ.

Κανονικά η κάλπη θα στηθεί τον Απρίλιο του 2022, αλλά η διαρροή περί σκέψης του Μακρόν για πρόωρες προεδρικές εκλογές (κάτι ανήκουστο από το 1958, στα χρόνια της Πέμπτης Δημοκρατίας) δείχνει πόσο ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί σε δύο χρόνια.

Στις 18 Ιουνίου ο Μακρόν θα παραστεί στο Λονδίνο, στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια της περίφημης ραδιοφωνικής διακήρυξης από το BBC του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ προς τους ελεύθερους Γάλλους. Τους προέτρεπε να αντισταθούν στους Ναζί, γυρνώντας την πλάτη στη δωσιλογική κυβέρνηση Πεταίν.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν ήταν πεταινικός ως το κόκαλο, αλλά η κόρη του στις 18 Ιουνίου 2020 θα συμμετάσχει στους εορτασμούς της επετείου στο νησί Σεν της Βρετάνης, απ’ όπου πολλά γαλλικά καΐκια απέπλευσαν το 1940 για την Αγγλία.

Οι τοπικές αρχές δεν τη θέλουν, αλλά και δεν μπορούν να την εμποδίσουν. Ούτε να σφετεριστεί την κληρονομιά του Ντε Γκωλ ούτε να σαγηνεύσει τους οπαδούς του.

Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Exit mobile version