Ξυπόλητος στ’ αγκάθια

05/12/16 • 10:21 | UPD 05/12/16 • 10:21

Το έγραψα την προηγούμενη Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, αλλά δεν έχω και την απαίτηση του Μαξίμου να διαβάζει τι γράφουν οι μη συριζέοι δημοσιογράφοι, αυτούς, που ο σύντροφος Πολάκης θέλει να θάψει τρία μέτρα κ.λπ.
panagiwtareaΓράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Επίσης, υποθέτω πως ό,τι γράφουν εφημερίδες -πώς…τολμούν;- εκλαμβάνεται ως κακοήθεια από την κυβέρνηση της ανικανότητας και της αναξιοπρέπειας, οπότε δεν φτάνουν ποτέ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Για την ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχω να εξηγήσω τίποτε. Δεν μπόρεσαν να μάθουν καλαματιανό οι αγορές, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έμαθε να χτυπά τα ταμπούρλα. Οσον αφορά στην αναξιοπρέπεια θα αναφερθώ μόνο στο τελευταίο δείγμα: Πήγε στην Αβάνα ως Τσίπρας όλων των συριζέων που θρηνούσαν τον επαναστάτη -δικτάτορα τον είπε ο δικός τους Χρυσόγονος- και απευθύνθηκε στους αδελφούς και στις αδελφές του, εξομολογούμενος τα βάσανα που τραβάει από τους δυνάστες του.

Αλλά την επόμενη μέρα γύρισε στου Μαξίμου ως πρωθυπουργός και τηλεφώνησε στη «δυναστεύουσα» Αγγέλα και επί τρία τέταρτα -μίλα εσύ, μετάφραζε ο άλλος, θέλει χρόνο- την παρακαλούσε πότε να μεσολαβήσει στο σημερινό Eurogroup και πότε να μαλώσει τον Ερντογάν ότι δεν είναι καλά πράγματα αυτά που λέει…

Αλλά του συνέστησα από την προηγούμενη Κυριακή ότι αυτό που έχει να κάνει, για να μην πάει ξυπόλητος στ’ αγκάθια, είναι να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να συσκεφθούν, πὠς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα, όπως είναι οι τουρκικές απειλές. Αν η απάντηση από του Μαξίμου είναι «μα δεν θα μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά, αλλά μόνον για το Κυπριακό», ας εμπεδώσει ο πρωθυπουργός ότι η πάγια θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι να στηρίζει τις αποφάσεις των Κυπρίων.

Ομως στην πραγματικότητα Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ενιαίος πλοχμός.
Νιώθει ο πρωθυπουργός ότι μόνος αυτός αναλαμβάνει το κόστος που μπορεί να προκύψει ΚΑΙ για την Ελλάδα από ατυχή συνάντησή του με τον Ερντογάν; Κάθε μέρα στον κατάλογο των τουρκικών απαιτήσεων προστίθεται κι ένα… νησί. Κάθε μέρα ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα -ως αδύναμο κρίκο- για να εκβιάζει την Ευρώπη.

Πάντως, θα του συνιστούσα να αρχίσει από τα απλά: Ας σκεφθεί πώς θα δικαιολογήσει τον εταίρο του και υπουργό Εθνικής Αμυνας για τον χαρακτηρισμό, τον οποίο επιδαψίλευσε στον πρόεδρο της Τουρκίας. Προτείνω να του πει αυτό που γράφει ο Παπαδιαμάντης «Ψίλωσε ο νους της Φραγκογιαννούς» κι ας αφήσει το επιτελείο του Τούρκου προέδρου να ψάχνουν «τη μετάφραση»…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου