Δεν είναι το Ισλάμ, αλλά η οικονομία

03/12/16 • 10:10 | UPD 03/12/16 • 10:10

Το «Συνδικάτο Ελεύθερων Εργαζομένων της Ανω Αυστρίας», που πρόσκειται στο ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), κάλεσε την κυβέρνηση να μην καταβάλει στους μουσουλμάνους εργαζόμενους και συνταξιούχους της Αυστρίας το ενισχυμένο κατά 100 ευρώ χριστουγεννιάτικο επίδομα, επειδή οι άνθρωποι αυτοί… «δεν πιστεύουν στα Χριστούγεννα». – Εφόσον δεν δέχονται τα έθιμά μας δεν δικαιούνται και τα λεφτά που απορρέουν από αυτά, ήταν το επιχείρημα.

papadatos-teliko-arthrografos-1000Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Δύο μέρες αργότερα η ακροδεξιά οργάνωση νεολαίας «Υπέρ της Εθνικής Ταυτότητας» κάλυψε με ένα τεράστιο βέλο το περίφημο άγαλμα της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας στο κέντρο της Βιέννης, για να διαμαρτυρηθεί για την «Ισλαμοποίηση της Αυστρίας».

Καλώς ή κακώς, η σιωπηλή πλειοψηφία των Αυστριακών συμφωνεί με αυτές τις ενέργειες, ενώ μόνο το 23% δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Imas. Είναι τα προεόρτια της αυριανής νίκης στις προεδρικές εκλογές του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος θαυμάζει τον Τραμπ, φλερτάρει με την έξοδο από την Ε.Ε. και ζητά στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία του Πούτιν αντί για τη Γερμανία της Μέρκελ.

Επιφανειακά η ακροδεξιά στροφή των Αυστριακών οφείλεται στο σοκ του προσφυγικού κύματος. Αν ξύσει όμως κάποιος την επιφάνεια, θα ανακαλύψει την αιώνια οικονομία.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία του αυστριακού ΟΑΕΔ στη Βιέννη. «Το 2000 είχαμε ανεργία γύρω στο 3%, ενώ σήμερα κοντεύει να φτάσει το 9%». Οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα πολλοί 40άρηδες και 50άρηδες να δυσκολεύονται να ξαναβρούν δουλειά. Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από τους ανέργους υπάρχουν και 400.000 εργαζόμενοι -σε μια χώρα 8,7 εκατομμυρίων- που αμείβονται με μεροκάματα πείνας και δυσκολεύονται να ζήσουν. Σημειώστε, επιπλέον, ότι δίπλα τους ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες και θα καταλάβετε γιατί αύριο ο χάρτης της Αυστρίας θα βαφτεί μαύρος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου