Η αριστερή κυβέρνηση επιβαρύνει αδύναμους και ανάπηρους

03/12/16 • 10:03 | UPD 03/12/16 • 10:03

Η καραμέλα είναι γνωστή. Παίρνουμε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, νομοθετούμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, προχωράμε σε κατανομή των μνημονιακών βαρών ανάλογα με τις δυνατότητες των πολιτών. Αυτά έλεγε, λέει και θα λέει η κυβέρνηση, η οποία διαλαλεί ότι έχει ταξικό προσανατολισμό υπέρ των φτωχών και αδυνάμων.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΟΙΟΙ, όμως, έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο τους τελευταίους 22 μήνες και ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο του τρίτου Μνημονίου, που φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ είναι βαρύς για τους πολίτες που είτε είχαν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα είτε διέθεταν μέσο εισόδημα αλλά τα έφερναν πολύ δύσκολα βόλτα προσπαθώντας να παραμείνουν συνεπείς, κυρίως, προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η τρομακτική αύξηση έμμεσων φόρων και η επιβολή νέων τελών σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ουσιαστικά τους άφησαν με άδειες τσέπες. Από πέρσι τον Ιούλιο ανέβηκαν κατά μία μονάδα οι συντελεστές ΦΠΑ, ενώ καταργήθηκε και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, αυξήθηκε ή πρόκειται να αυξηθεί ή θεσμοθετείται για πρώτη φορά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα Ι.Χ., τσιγάρα, καφέ, σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα χτυπήθηκαν ανελέητα για πρώτη φορά στα χρόνια του Μνημονίου οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019 αφαιρεί ένα σημαντικό βοήθημα σε πολίτες τρίτης ηλικίας, των οποίων οι συντάξιμες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 650 ευρώ. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες θα συνεχιστούν και στα επόμενα έτη.

ΟΙ ΠΙΟ αδικημένοι όλων, όμως, είναι οι πολίτες με αναπηρίες, που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. Η γεμάτη κοινωνική ευαισθησία αριστερή κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση επιδομάτων μέσω εισοδηματικών κριτηρίων, περικοπές των αναπηρικών συντάξεων, κατάργηση των απαλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, ενώ οι περισσότερες δομές στήριξης κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω υποχρηματοδότησης.

ΕΝΩ ο πρωθυπουργός από την Κούβα μιλούσε για τη μάχη κατά των δυναστών που εκπροσωπούν τους νόμους της αγοράς και δήλωνε υπέρμαχος του σοσιαλισμού, τα όσα έχει εφαρμόσει στη χώρα μας αποδεικνύουν πως κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση δεν στηρίζει ούτε τις φτωχές οικογένειες ούτε μάχεται υπέρ της ισότητας στην κοινωνία. Αντιθέτως, τα μέτρα που λαμβάνει χτυπούν τα μεσο-κατώτερα οικονομικά στρώματα, που πια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην επώδυνη πραγματικότητα. Εκείνοι είναι που θα τιμωρήσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου