Περίμεναν την 13η σύνταξη, τους έκοψαν και το ΕΚΑΣ

03/12/16 • 09:37 | UPD 03/12/16 • 09:38

Πέρυσι ο κ. Τσίπρας θα χορηγούσε τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, φέτος κόβει στο μισό το ΕΚΑΣ για τους 240.000 εναπομείναντες δικαιούχους του βοηθήματος.

amyras
  • Save
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Αντί λοιπόν τον Δεκέμβριο, ο πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού πρωθυπουργός να δώσει το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους των 500 και 600 ευρώ μετατρέπει το ΕΚΑΣ σε φιλοδώρημα. Και οι μειώσεις θα συνεχισθούν το 2017, όπως επίσης και οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που χτυπούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Την ίδια ώρα ο κομματικός στρατός αυξάνεται. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και για χαμηλόβαθμες θέσεις απαιτούνται βιογραφικά πολλών σελίδων, στο κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ όποιος έχει ένσημα στην Κουμουνδούρου ή φίλο τον πρωθυπουργό διορίζεται με απολαβές από 1.500 έως 2.500 ευρώ. Γιατί η «καριέρα είναι λέρα», όπως θα έλεγε και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού Καρανίκας αλλά για τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα.

Κομματικοί κηφήνες, τρολ του Διαδικτύου, ανεπάγγελτοι αλλά κολλητοί έχουν πιάσει στασίδι στο κράτος καταλαμβάνοντας δημόσια αξιώματα.

Για να είμαστε δίκαιοι και στο παρελθόν υπήρχαν φαινόμενα κομματικού νεποτισμού. Κανείς δεν ξεχνά τους «αφισοκολλητές» του ΠΑΣΟΚ που μπήκαν στο Δημόσιο, ούτε και τα γαλάζια φάλτσα, όμως ποτέ δεν είχε γίνει τέτοιο πάρτι διορισμών και μάλιστα όχι σε περιόδους παχιών αγελάδων αλλά σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Ο προϋπολογισμός του 2017 που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. προβλέπει νέους φόρους 2,5 δισεκατομμυρίων, αλλά καμία σοβαρή περικοπή στο σκληρό πυρήνα των δημοσίων δαπανών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των 48 υπουργών και των πολυάριθμων μετακλητών συνεχώς αυξάνει τον κρατικό της στρατό.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες εξοργίζονται περισσότερο και από τα μέτρα λιτότητας από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τις αδικίες εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, όπως είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Αλλά είπαμε, προέχει ο σοσιαλισμός, εις υγείαν των κορόιδων…

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ εμπεδώνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό. Δεν είναι μόνο η τεράστια διαφορά των 16 μονάδων σε σύγκριση με τη Ν.Δ. που προβληματίζει το Μαξίμου, αλλά και η γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ειδικά για τον κ. Τσίπρα η δημοφιλία του έχει καταρρεύσει σε πρωτόγνωρα για εν ενεργεία πρωθυπουργό ενώ ακόμη και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά βλέπει ο Τσίπρας και ξεφεύγει με ταξίδια στην Αβάνα.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ

Στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων πολλοί μισθωτοί που έχασαν τη δουλειά τους είχαν στραφεί στο επιχειρείν τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις υπηρεσίες. Από το 2015 η εικόνα έχει αναστραφεί, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ πάνω από 200.000 μικροεπιχειρηματίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω μείωσης τζίρου και δυσκολιών που προέκυψαν από τα capital controls. Αντίστοιχη εικόνα πρέπει να υπάρχει και το 2016, ενώ από το 2017 η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου