Η «βίβλος» του λαϊκισμού απαγορεύει τις αλήθειες

02/12/16 • 10:15 | UPD 02/12/16 • 10:15

Iσως έχει τύχει να δείτε να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας κατά δεκάδες παιδάκια προσχολικής ηλικίας χωρίς καμία συνοδεία. Είναι κάποια από τα 15.000 που εκδιώχθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς, όταν ένα βράδυ του Οκτωβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν πρόκειται για αστείο, αν έτσι νομίζετε. Αυτό δεν είχε πει, άλλωστε, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε εκείνη τη δακρύβρεχτη τηλεοπτική δήλωσή της;

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ στην πραγματικότητα. Και βέβαια δεν εκδιώχθηκε ούτε ένα τέκνο από τους παιδικούς σταθμούς. Ετσι κι αλλιώς τα χρήματα για τη φιλοξενία τους δεν είχαν καμία σχέση με τα έσοδα του κράτους από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Κι όμως, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς καμία αιδώ, είχε παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα. Ας το πούμε πιο ξεκάθαρα -γιατί η πολιτική ευθύνη ανήκει στο Μαξίμου και όχι στην Ολγα Γεροβασίλη, που απλά μετέφερε πρωθυπουργική δήλωση-, η κυβέρνηση κορόιδεψε κατάμουτρα την κοινωνία. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ δήλωση, όμως, πέρα από τη γραφικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός φαινομένου που εξαπλώνεται και συζητείται από πολίτες και πολιτικούς όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο: του λαϊκισμού. Τι ακριβώς είναι τελικά ο λαϊκισμός; Οπως περιγράφει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι «η υιοθέτηση θέσεων που ευχαριστούν το λαό με σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του».

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους. Πριν από την ανάληψη της εξουσίας με το παραμύθι «σκίσιμο Mνημονίων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση μισθών-συντάξεων». Κατά τη διάρκεια της πρώτης φοράς Aριστεράς με το παραμύθι «η τρόικα έφυγε, ήρθαν οι θεσμοί, το δημοψήφισμα έσωσε τη χώρα, υπογράψαμε πρόγραμμα και όχι Mνημόνιο». Τώρα πλέον το παραμύθι έχει μεταλλαχθεί και υπόσχεται πως η ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης ισοδυναμεί με… έξοδο από τα Mνημόνια και απογείωση της οικονομίας. Οι Τσίπρας – Καμμένος πανηγύριζαν για την πρώτη αξιολόγηση και τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και για τη δεύτερη.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πάντως πως δεν θα δούμε τον τωρινό κυβερνητικό εκπρόσωπο να βουρκώνει ούτε για τους νέους φόρους που θα πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ούτε για τις εισφορές-χαράτσια των επαγγελματιών ούτε για το κούρεμα κατά 50% του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους ακόμη το λαμβάνουν ούτε για τα 300 εκατομμύρια που χάθηκαν από τον ΔΕΣΦΑ. Αυτές είναι οι εντολές. Η «βίβλος» του λαϊκισμού απαγορεύει τις αλήθειες. Επιτρέπει μόνο τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, πασπαλισμένων με αριστερό συναίσθημα. Οσο είδαμε τα 15.000 παιδάκια στους δρόμους τόσο θα δούμε και την… ανάπτυξη.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου