Σκοτεινιάζει ο ορίζοντας…

02/12/16 • 10:10 | UPD 02/12/16 • 10:10

Δεν είναι τρελοί οι Γαλάτες. Από τις 25 Ιανουαρίου 2015 η τρέλα όλη πήγε στους συριζαίους. Νόμιζαν ότι παίρνοντας τη διακυβέρνηση αυτόματα… κυβερνάς. Οχι με επιφοίτηση, αλλά εφαρμόζοντας το ευαγγέλιο του Μαρξ.

panagiwtareaΓράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ασχετο που οι Σοβιετικοί, πιο έμπειροι, πιο διαβασμένοι, πιο… κομμουνιστές, νικήθηκαν κατά κράτος στην κοινωνία.

Νόμιζαν οι Συριζέοι ότι η καρέκλα έχει τις μαγικές ιδιότητες: Η προπαιδεία που απαιτείται ανεβαίνει στο κεφάλι σου, από μόνη της, ώστε να διαχειρίζεσαι όσα συνεπάγεται, να αποφασίζεις τα σωστά, που πρέπει, να κατανοείς τι γίνεται πέρα από τον κομματικό σου μικρόκοσμο. Κάθεσαι -και αυτόματα γίνεσαι πρωθυπουργός ή υπουργός Εξωτερικών ή Οικονομικών ή και «σύντροφος υπουργός Πολάκης».

Κάπως έτσι είχαν δει την κατάκτηση της εξουσίας, όταν το 2014 πρόσφεραν, μάγοι και θαυματοποιοί μαζί, τα πάντα. Εκοβαν το μνημόνιο. Εξολόθρευαν τον ΕΝΦΙΑ. Σκόνη οι φόροι. Δημόσια γονατιστοί οι εργολάβοι να παρακαλούν για τα διόδια. Θα ξιφουλκούσαν να σώσουν τα σπίτια από τη δημοπρασία. Α ρε Θερβάντες τι έχασες…

Και τη νύχτα των εκλογών, αγκαλίτσα Αλέξης και Πανούλης. Πανηγύρια στο Σύνταγμα, αγανακτισμένοι και συνδικαλίστριες, δίκην ακολουθίας Διονύσου, κατέβαιναν χορεύοντας την Αμαλίας. Εικόνα εκχυδαϊσμού θα την έλεγες, αλλά ο Αλέξης σού έκοβε τη φόρα: «Εμείς ερχόμαστε από μακρυά». Πόσο μακρυά; Αναρωτιόσουν. Από το ’44, το ’46, άντε το ’48; Χρόνους εμφυλιακούς που εσύ «τους ξέχασες», νερό και αλάτι.

Αλλά δεν βγήκε και κανείς από τα κόμματα -έπεφταν σε περιδίνιση- να του πει: «Εμείς ερχόμαστε από μακρύτερα. Προπάππος μας ο Περικλής». Κινδύνευες κίνδυνο μεγάλο να σε φτύσουν ως εθνικιστή, να σε πούνε και φασίστα.

Μετά ήρθαν…οι μέλισσες. Ουτοπία οι υποσχέσεις. Τώρα, προσβλέπουν να επανεκλεγεί η Αγγέλα.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους για τον Σόιμπλε. Ο Βαρουφάκης σήκωσε τον γιακά, να φαίνεται το κόκκινο του PRADA, και απήλθε. Επτά μήνες σύρε κι έλα στις Βρυξέλλες, 86 δισεκατομμύρια ο λογαριασμός. Βάραγε ο Αλέξης τα νταούλια, αλλά οι αγορές δεν ήταν εκεί. Τώρα χορεύει η Ελλάδα σε ταψί -με καυτό πάτο… Ούτε επενδύσεις, ούτε ανάπτυξη…

Η κάθε μέρα που περνάει με κυβέρνηση που δεν είναι να της εμπιστευτείς ούτε περίπτερο, σκοτεινιάζει ο ορίζοντας. Μνημόνιο ρΐυδ. Ερντογάν. Λουκέτα. Πανί με πανί οι πολίτες. Ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλει εξεταστική για μνημόνια. Περίεργον. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν «οι κυβερνήσεις που κατέστρεψαν τη χώρα» θα καθίσουν στο σκαμνί. Εμείς όμως δεν θέλουμε εκπτώσεις! Να εξεταστούν τα πεπραγμένα στην οικονομία από το 2000 ως σήμερα.

Τέλος, ας ευχηθούμε να είναι τυχεροί Τσίπρας και Καμμένος. Να μη γνωρίσει η Ελλάδα στις μέρες τους άλλη μια εθνική καταστροφή…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου