Tο υπουργείο Ενέργειας δεν είναι σουβλατζίδικο

02/12/16 • 09:56 | UPD 02/12/16 • 09:56

Ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, αν και γνήσιο τέκνο του κομματικού σωλήνα, δηλώνει στο επίσημο βιογραφικό ότι έχει 25ετή εμπειρία σε επιχειρήσεις, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για μικρό διάστημα διατηρούσε σουβλατζίδικο στη Γλυφάδα, αρκετοί γνωρίζουν ότι λειτουργούσε καφενείο στο κέντρο της Αθήνας και άλλοι ότι ασχολήθηκε με μία εταιρία αδυνατίσματος, που δεν τα πήγε και τόσο καλά. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει ότι πρόκοψε με τις επιχειρήσεις. Ως κομματικό στέλεχος διακρίθηκε ο κ. Σκουρλέτης και χάρη σε αυτά τα προσόντα βρίσκεται στη θέση του υπουργού Ενέργειας όταν κλήθηκε να διαχειρισθεί τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος κατέληξε σε ναυάγιο.

Εάν είχε δουλέψει σοβαρά στον ιδιωτικό τομέα θα ήξερε ότι οι συμφωνίες μπορεί και να χαλάσουν, όμως ο πωλητής θα ήταν ανόητος εάν έβριζε δημοσίως τον υποψήφιο αγοραστή. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Σκουρλέτης. Οχι απλώς προκάλεσε το φιάσκο στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αλλάζοντας τους όρους τιμολόγησης των κομίστρων διέλευσης του φυσικού αερίου αλλά «σκυλόβρισε» τους Αζέρους που είχαν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό.

«Το ναυάγιο του ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και την επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της SOCAR» έγραψε στο twitter ο οργισμένος υπουργός.

Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα ένας υπουργός βρίζει έναν υποψήφιο επενδυτή, ο οποίος μάλιστα εκπροσωπεί ένα κράτος; Ακόμη και εάν είναι έτσι και η Socar είναι η πιο αφερέγγυα εταιρία του κόσμου (παρά το γεγονός πως είχε δώσει εγγυητική αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ), το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κανέναν λόγο να υβρίζει έναν επιχειρηματικό όμιλο που συμμετείχε σε μία διαδικασία αποκρατικοποίησης. Οχι μόνο γιατί μπορεί να τον ξαναβρεί μπροστά του αλλά γιατί με αυτό τον όμιλο η κυβέρνηση συναλλασσόταν επί δύο χρόνια χωρίς να αναφέρει το παραμικρό.

Εγραψε όμως και κάτι άλλο ο κ. Σκουρλέτης στο twitter: «Φωνάζει η ΝΔ γιατί δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο από 400 εκατ. € για να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια 822 εκατ. €».

Εάν ισχύει αυτά που λέει ο κ. Σκουρλέτης έπρεπε να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να ακυρώσει πλήρως την αποκρατικοποίηση ώστε το κράτος να βγει κερδισμένο κατά 822 εκατομμύρια ευρώ. Ομως επειδή τα ίδια ακούγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της ΕΡΓΟΣΕ, που επί ΝΔ θα ήταν σκάνδαλο εάν πωλείτο αντί 300 εκατομμυρίων και τελικά ο Τσίπρας τη «σκότωσε» με 45 εκατομμύρια στους Ιταλούς, ο κ. Σκουρλέτης ας είναι συγκρατημένος με τους αριθμούς. Γιατί εάν ξαναγίνει ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ και κλείσει η πώληση σε χαμηλότερο τίμημα, ο υπουργός θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ας ρωτήσει τον καφετζή του υπουργείου του, που ξέρει από δουλειές.

ΚΟΜΜΑΤΙΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

Η γραμματέας Ισότητας, που έχει διορισθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω κομματικών προσόντων, ξυπνά από τον λήθαργό της όταν οι υποθέσεις αφορούν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Χθες διέκρινε σεξιστικού τύπου επιθέσεις κατά της υπουργού Εργασίας και της διευθύντριας του γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης για δημοσιεύματα τα οποία όμως αναφέρονταν στην έλλειψη εμπειρίας και τις αποδοχές των δύο επίσης κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι η γραμματέας Ισότητας Φ. Κούβελα, που έχει διατελέσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει εκδώσει ανακοινώσεις για τις επιθέσεις Πολάκη κατά της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά, ούτε βέβαια για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του πρέσβη Βενεζουέλας κατά υπαλλήλων της πρεσβείας ή το παραλήρημα του Κατσίκη. Η κομματίλα υπερισχύει της ισότητας.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ;

Τώρα που γίνεται συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μήπως οφείλει η κυβέρνηση να διεκδικήσει ξανά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τις πωλήσεις των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είχε εκχωρήσει τον Μάιο του 2015; Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 οι κεντρικές τράπεζες που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο 30% της αξίας τους, με τη λήξη εισπράττουν το 100% και η διαφορά θα κατευθυνόταν στην Ελλάδα. Αυτό έγινε το 2013 και το 2014, διεκόπη με τα capital controls το 2015, ενώ ο κ. Τσακαλώτος τον Μάιο του 2015 εκχώρησε τα κέρδη άνω των 6 δισ. στον ESM.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου