Τα σύγχρονα στερεότυπα…

01/12/16 • 16:53 | UPD 01/12/16 • 16:54

Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε σύγχρονα κράτη, με οριζόντιες και κάθετες πολιτικές για την ισότητα, με δίκτυα δομών, υπηρεσίες, αλλά και ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα θέματα ισότητας.

Γράφει η Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου *

Αντικατοπτρίζουν όμως τα στερεότυπα που επικρατούν στις σύγχρονες κοινωνίες, θυματοποιώντας για δεύτερη φορά τη γυναίκα (δεύτερη θυματοποίηση) με αυτές τις κατά τα άλλα πολύ εύστοχες και πειστικές δικαιολογίες. Είναι παλιό το φαινόμενο (δεκαετία ’80) και καλά κρατεί από τότε. Η ταινία «The acused» (1988) το περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά γιατί -λόγω έμφυλων στερεοτύπων, όπως αναφέραμε, και προκαταλήψεων- δεν ερωτάται ποτέ ο άντρας γιατί έφτασε στο σημείο αυτό, αλλά πάντα ευθύνεται η γυναίκα που θα τον υποκίνησε. Με λίγα λόγια, για τον άντρα δεν αναρωτιόμαστε ποτέ τι φορούσε. Ομως, η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να απευθύνεται στους άντρες, για να στραφεί ο δημόσιος λόγος στα πραγματικά αίτια του φαινομένου αυτού.

Τα ποσοστά αυτά μας δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, ότι η έμφυλη διάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στην καθημερινότητα είναι απαραίτητη για να μειωθούν κάποια στιγμή τα ποσοστά αυτά.

*Η  Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου είναι  πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου