Είναι ο χειμώνας, ηλίθιε

01/12/16 • 10:19 | UPD 01/12/16 • 10:19

Ας ετοιμαστούμε για τη μεγάλη τσίκνα. Οχι τη γνωστή και μερακλίδικη, αλλά την άλλη, αυτή που αναδύεται από τις καμινάδες και πνίγει τον αέρα που αναπνέουμε. Τζάκια και ξυλόσομπες θα δουλέψουν και φέτος στο φουλ, σκορπίζοντας χριστουγεννιάτικα αιωρούμενα σωματίδια και εορταστικούς ρύπους.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οχι, δεν θα είναι επειδή κάποια σπίτια στα βόρεια προάστια θα υποδεχθούν φίλους και συγγενείς με φόντο το στολισμένο τζάκι, αλλά επειδή χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, αυτά που θεωρεί εκλογική πελατεία του ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούν να ανάψουν τα μπανάλ καλοριφέρ τους.

Μπήκε ο Δεκέμβριος και το επίδομα θέρμανσης δεν θα καταβληθεί πριν από τον Φεβρουάριο, επειδή το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναζητούν τρόπο ώστε να κάνουν το υπάρχον πλαίσιο δικαιότερο. Μέχρι λοιπόν να βρουν το ελιξήριο της δικαιοσύνης, επιλέγουν τη φόρμουλα της ισότητας: Τίποτα και σε κανέναν. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει διαχωρισμούς μεταξύ Ελλήνων και ξένων, άφησε και τους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς θέρμανση, ώστε να μην κατηγορηθεί για διακριτική μεταχείριση.

Θυμάμαι πριν από τρία χρόνια την τραγωδία με τους φοιτητές στη Λάρισα που έχασαν τη ζωή τους όταν δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις που έβγαζε το αυτοσχέδιο μαγκάλι τους. Λίγο αργότερα ένα 13χρονο κορίτσι από τη Σερβία έχανε με τον ίδιο τρόπο τη ζωή του, καθώς η οικογένεια χρησιμοποιούσε για θέρμανση μια ψησταριά με κάρβουνα. Τότε χαρακτήριζαν το θέμα πολιτικό, όπως και ήταν, και έριχναν το ανάθεμα στη δολοφονική λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Και καλούσαν την τότε κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να αναλογιστεί τι πρέπει να γίνει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Πριν λίγες ημέρες ένα εξάχρονο προσφυγόπουλο και η γιαγιά του κάηκαν γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη για θέρμανση στις σκηνές. Λες και δεν μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση να σκεφτεί από το καλοκαίρι πως ο χειμώνας θα έρθει και φέτος. Ο χειμώνας πάντα έρχεται και η δολοφονική λιτότητα δεν έφυγε ποτέ. Μια πρόβλεψη για τα χοτ σποτ όμως και ένα ρημαδο-επίδομα θέρμανσης θα μπορούσε να είχε ετοιμαστεί στην ώρα του. Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ρε γαμώτο.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου