Τεθλιμμένος τουρίστας ο ανεύθυνος πρωθυπουργός

29/11/16 • 10:46 | UPD 29/11/16 • 10:51

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ταξιδέψει στην Αβάνα για να αποτίσει φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο που απεβίωσε το Σάββατο είναι τουλάχιστον ανεύθυνη.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καρκινοβατούν, οι πιστωτές συνεδριάζουν μεταξύ τους για τους όρους με τους οποίους θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός βάζει ως προτεραιότητα το τετραήμερο ταξίδι στην Κούβα και στέλνει μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι δεν βιάζεται να κλείσει η συμφωνία.

«Εάν υπάρξει καθυστέρηση, δεν θα χαθεί και ο κόσμος», πρέπει να σκέφτηκε και πέταξε για Αβάνα.
Αλήθεια, εάν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δανειστές φέρουν ένα νέο πλαίσιο συμμετοχής του ΔΝΤ στο Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα, οι υπουργοί θα συνεννοούνται τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα για να δώσουν την έγκρισή τους σε τόσο σοβαρά ζητήματα; Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά με απόντα τον επικεφαλής της κυβέρνησης όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν για εμάς χωρίς εμάς.

Είναι δυνατόν σε μία τόσο κρίσιμη περίσταση ο Ελληνας πρωθυπουργός αντί να βρίσκεται στο Μαξίμου και να συντονίζει τις διαπραγματεύσεις να παριστάνει τον τεθλιμμένο τουρίστα στην Αβάνα;
Είναι δυνατόν, λίγες μόλις ημέρες πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής, που μπορεί να λειτουργήσει ως «Αρμαγεδδών» για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πρωθυπουργός, αντί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις εποπτικές αρχές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, να συλλυπείται τους οικείους του Κάστρο;

Είναι δυνατόν σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη δοκιμάζεται από τον εθνικολαϊκισμό ο Ελληνας πρωθυπουργός να δίνει παρουσία στην Κούβα για να τιμήσει τη μνήμη ενός επαναστάτη που διολίσθησε στον αυταρχισμό και την τυραννία;

Απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σαφές ότι κ. Τσίπρας πραγματοποιεί τα παιδικά του σοσιαλιστικά όνειρα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και πρωτίστως στους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Τουλάχιστον ας κάνει το ταξίδι ολοκληρωμένα και ας πάρει μαζί του και τον Κύπριο δικηγόρο Αρτεμίου, ο οποίος έχει γνώσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπως παρατήρησε στο twitter και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. Αλλωστε, «μια ζωή την έχουμε»…

Η ΣΥΡΙΖΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η κομματικοποίηση του κράτους και η κρατικοποίηση του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα. Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε το γραφείο Θεσσαλονίκης διορίζοντας μία κομματική υπάλληλο με αποδοχές 2.500 ευρώ μηνιαίως, χθες συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου! Τα έχει μπερδέψει ο πρωθυπουργός. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ως πρωθυπουργός και όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κομματικές συνεδριάσεις γίνονται στην Κουμουνδούρου και όχι στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αλλά η γραμμή για την άλωση του κράτους από τους Καρανίκες είναι πλέον η επικρατούσα στην κυβέρνηση.

Ο ΚΕΡΕ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, μιλώντας χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αποτύπωσε τη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η έλευση Τσίπρα. Είπε συγκεκριμένα: «Επειτα από μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς ύφεσης, η οποία ξεκίνησε το 2009, η επί μακρόν αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας άρχισε επιτέλους να εκδηλώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ομως, η επανεμφάνιση της αβεβαιότητας και η έλλειψη προοπτικών για συνέχιση της οικονομικής στήριξης είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας στις αρχές του 2015. Αυτό είχε, με τη σειρά του, σοβαρό αντίκτυπο στον ήδη σημαντικά αποδυναμωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, οι εκροές καταθέσεων αντιστοιχούσαν σε πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων». Τη ζημιά αυτή πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου