Ο Τσίπρας άλλαξε την Ευρώπη προς τα δεξιά

28/11/16 • 10:25 | UPD 28/11/16 • 10:25

Στις αρχές του 2015 ο Τσίπρας εμφανιζόταν ως ο πολιτικός που θα σταματούσε τη λιτότητα στην Ελλάδα «σκίζοντας» τα μνημόνια και θα άλλαζε την Ευρώπη. Τελικώς φόρτωσε στον ελληνικό λαό ένα βαρύ τρίτο μνημόνιο, που μπορεί να ακολουθηθεί από ένα τέταρτο λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα ενώ η Ευρώπη έχει αλλάξει προς τα δεξιά.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι σύντροφοι «Podemos» από πρώτο κόμμα στις αρχές του 2015 βρέθηκαν στην τρίτη θέση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς οι Ισπανοί ψηφοφόροι θορυβήθηκαν από τις συνέπειες της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη-Τσίπρα, ενώ ο Ραχόι που ανέβαζε διαρκώς τα ποσοστά του κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ολάντ, που έχει καλέσει τον Τσίπρα να μετέχει στις συνόδους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, έχει δημιουργήσει το δικό του αρνητικό ρεκόρ δημοφιλίας στη χώρα, ενώ στις προεδρικές εκλογές της προσεχούς άνοιξης ο κεντροδεξιός Φιγιόν θεωρείται ο μοναδικός πολιτικός που μπορεί να ανακόψει την πορεία της ακροδεξιάς Λεπέν προς τα Ηλύσια Πεδία.

Ο κεντροαριστερός Ρέντσι παίζει τα ρέστα του στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής και όλα δείχνουν ότι η επικράτηση του «όχι» που υποστηρίζεται από τους λαϊκιστές του Γκρίλο και τους εθνικιστές της Λέγκας του Βορρά θα οδηγήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στην Αυστρία ο ακροδεξιός Χόφερ θεωρείται φαβορί για να εκλεγεί στη θέση του προέδρου με θέσεις κατά των μεταναστών και της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακόμη και στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ έχει χάσει πάνω από 10 μονάδες από την εκλογική δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών, που έχουν υποχωρήσει στο 34%, κυρίως λόγω της εκρηκτικής ανόδου των εθνολαϊκιστών του Εναλλακτικού Κόμματος AFD που έχουν ταχθεί κατά της χρηματοδοτικής υποστήριξης της Ελλάδας και υπέρ της μαζικής απέλασης των μεταναστών.

Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει και αυτός το λιθαράκι του για την άνοδο των εθνικιστών ή ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, καθώς το 2015 με την πολιτική των ανοικτών συνόρων πέρασαν πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα οι περισσότερες κυβερνήσεις σκληραίνουν τις θέσεις τους για το προσφυγικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους λαϊκιστές, ενώ δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα επιπλέον ευρώ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μνημονίων. Τελικά ο Ελληνας πρωθυπουργός άλλαξε την Ευρώπη προς τα δεξιά ενισχύοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους εθνολαϊκιστές.

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ
Δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνιολόγος στο γραφείο του πρωθυπουργού για να τον προστατεύσει από τις γκάφες που εξοργίζουν τον κόσμο. Τα εγκαίνια του γραφείου του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, που έγιναν λες και επρόκειτο για επένδυση που θα έφερνε θέσεις εργασίας, προκάλεσαν την κοινή γνώμη, που είδε να δημιουργείται μία ακόμη δημόσια υπηρεσία για το βόλεμα κομματικών φίλων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» πάνω από 2.000 μετακλητοί υπάλληλοι απασχολούνται στα κυβερνητικά γραφεία και ο αριθμός διαρκώς μεγαλώνει, εις υγείαν των κορόιδων που πληρώνουν…

BANK RUN ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Οι Ιταλοί ζούνε ημέρες ελληνικού δημοψηφίσματος. Πολλοί αποταμιευτές σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να τις μετατρέψουν σε χρυσό, υπό τον φόβο επικράτησης του «όχι» που θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Δυστυχώς οι Ιταλοί δεν πήραν τα μαθήματα της Ελλάδας και πιστεύουν ότι με την οργή μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Η δική μας περίπτωση έδειξε ότι «υπάρχουν και χειρότερα», οι Ιταλοί πρέπει να ετοιμάζονται για μεγάλες οικονομικές περιπέτειες που ήδη ξεκίνησαν με το άδειασμα των τραπεζών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου