Οι Ισλανδοί διεκδικούν το όνομα της χώρας τους

27/11/16 • 11:06 | UPD 27/11/16 • 11:06

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΟΣ των Ισλανδών δεν παύει να μας εκπλήσσει. Μετά τη «λαϊκή εξέγερση» του 2008-2009, που απέτρεψε το φόρτωμα της τραπεζικής κρίσης στις πλάτες των πολιτών και των… δισέγγονών τους, οι Ισλανδοί αποφάσισαν τώρα να προστατεύσουν το brand name της χώρας τους από μια ξένη εμπορική εκμετάλλευση που διαρκεί σχεδόν μισό αιώνα!

papadatos-teliko-arthrografos-1000
  • Save
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ισως να μην είναι τυχαίο που οι ιθύνοντες στο Ρέικιαβικ αποφάσισαν να στραφούν κατά της μεγάλης βρετανικής αλυσίδας τροφίμων και ποτών «Iceland», τη χρονιά που οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Οσμίζονται προφανώς ότι ο «οικονομικός πατριωτισμός» δεν είναι απλή μόδα, αλλά όρος επιβίωσης για το έθνος των 300.000 ψυχών στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Μολονότι στο Ρέικιαβικ δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες εκλογές, σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να προσφύγει η χώρα στην υπηρεσία προστασίας εμπορικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου η χρήση του ονόματος της χώρας (Iceland) από μια ξένη εταιρία να μην εμποδίσει τις ισλανδικές εταιρίες προϊόντων και υπηρεσιών να χρησιμοποιούν και οι ίδιες όποτε θέλουν το εθνικό όνομα ή τα παράγωγά του.

Ηδη βέβαια λειτουργούν χωρίς πρόβλημα η Air Iceland, η Iceland Air και η Islandsbanki, αλλά τι θα γίνει αν μια ισλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή ένδυσης αποφασίσει να ονομαστεί «Iceland»;

«Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι που οι Ισλανδοί προσέφυγαν μονομερώς στην Ε.Ε. αντί να έλθουν σε επαφή μαζί μας για να βρούμε μια φιλική λύση. Εδώ και 46 χρόνια δεν είχαν πρόβλημα, τώρα το ανακάλυψαν;», δήλωσαν αιφνιδιασμένοι οι υπεύθυνοι της βρετανικής αλυσίδας, που διαθέτει 850 καταστήματα με 23.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάνει χρυσές δουλειές την περίοδο των γιορτών.

Ας έλθουμε όμως στη θέση των Σκανδιναβών. Πώς θα αντιδρούσαμε εμείς αν μια μεγάλη -π.χ. γερμανική- φίρμα ονομαζόταν «Ηellas» και εμπόδιζε τις δικές μας να χρησιμοποιήσουν την εθνική επωνυμία, έστω και ως πρώτο συνθετικό; Η λογική λέει ότι κανένας ιδιώτης ή ξένο κράτος δεν δικαιούται να προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές, ακόμη και στον καιρό της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης. Το ωραίο είναι ότι οι Ισλανδοί διάλεξαν το γήπεδο της Ε.Ε. για να επιτεθούν στους Βρετανούς, μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση του δεξιού αντιευρωπαϊστή Σ. Γκουνλάουγκσον (θύμα των Panama Papers) διέκοψε οριστικά τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.

Με τη θέση του τυχαίνει να συμφωνεί το… εξίσου αντι-ευρωπαϊκό κεντροαριστερό Κόμμα Ανεξαρτησίας, που κέρδισε τις εκλογές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και μάλλον θα σχηματίσει έναν αντιευρωπαϊκό (φυσικά!) συνασπισμό με τους Αριστερούς Πράσινους, τους Πειρατές και το Κόμμα του Λαμπρού Μέλλοντος. Το συμπέρασμα είναι ότι από τη στιγμή που οι Ισλανδοί ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα της «Ευρώπης αλά καρτ», αποκλείεται να αλλάξουν τροπάρι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Copy link
Powered by Social Snap