Κυβέρνηση… ράδιο αρβύλα

24/11/16 • 10:21 | UPD 24/11/16 • 10:21

Το «Ράδιο Αρβύλα» και η «Ελληνοφρένεια» σπάνε ρεκόρ τηλεθέασης σατιρίζοντας την κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, καθημερινά άλλοτε υπουργοί άλλοτε το ίδιο το Μαξίμου κατορθώνουν με τις ενέργειές τους να θυμίζουν ταινίες παρωδίας. Και μπορεί είτε η εικόνα είτε όσα λέγονται από τα κυβερνητικά στελέχη να προκαλούν θυμηδία, αλλά η πραγματικότητα είναι τόσο σκληρή που δεν σηκώνει αστεία.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΡΟΧΘΕΣ από το μεσημέρι «έπαιζε» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και τουρκικά, η παραληρηματική και συγχρόνως προκλητική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο με θέμα τη Νέο Δόγμα Ασφάλειας της γείτονος. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ουσιαστικά έθεσε θέμα αμφισβήτησης συνόρων!

ΑΜΕΣΩΣ μετά άρχισαν τα απίστευτα κι όμως ελληνικά ευτράπελα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην απογευματινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απάντησε πως «δεν πρόκειται για δηλώσεις Ερντογάν, αλλά για δημοσίευμα και δημοσιεύματα δεν σχολιάζω»! Πρόκειται για μια τεράστια γκάφα, ιδιαίτερα όταν αφορά μείζον εθνικό ζήτημα. Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η ομιλία του Ερντογάν είναι βιντεοσκοπημένη και πως τα δημοσιεύματα απλά μετέφεραν όσα ακριβώς είπε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ήταν ακόμη πιο κωμική, καθώς, παρά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την παρέμβαση Ερντογάν, η κυβέρνηση εξακολούθησε να σιωπά έως αργά το βράδυ, οπότε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέδωσε τηλεγράφημα. Υστερα από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για «απαράδεκτες δηλώσεις». Χθες το μεσημέρι επανήλθε με απίστευτο θράσος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση τοποθετείται σε επιβεβαιωμένα γεγονότα. Προϋπόθεση ήταν η επιβεβαίωση της είδησης και η επίσημη μετάφραση».

ΚΑΠΟΥ εδώ σταματάνε η πλάκα και το δούλεμα. Και βέβαια δεν είναι ευθύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να γνωρίζει ή να είναι σε θέση να αξιολογεί τις δηλώσεις Ερντογάν. Αυτό αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών και του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Αρα λοιπόν ο κύριος Τζανακόπουλος έπρεπε να είχε ενημερωθεί από τους αρμόδιους για το τι ακριβώς είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ΕΥΘΥΝΗ του κυβερνητικού εκπροσώπου βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Πρέπει να κατανοήσει πως δεν εκπροσωπεί ούτε τον… Δημήτρη Τζανακόπουλο ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την κυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει και να γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά και να δίνει έγκαιρα τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε ζήτημα που προκύπτει. Το παραπάνω περιστατικό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την απίστευτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Μαξίμου όλα τα θέματα, από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως τα ελληνοτουρκικά. Γιατί με κυβέρνηση… ράδιο αρβύλα δεν πάμε πουθενά.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου