O Tσίπρας τα μαθαίνει πάντα τελευταίος…

24/11/16 • 09:57 | UPD 24/11/16 • 09:57

Ο πολιτικός που θα άλλαζε την Ευρώπη το 2015 και θα καταργούσε τη λιτότητα στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από κανέναν διεθνή παράγοντα. Το κλαμπ των μεγάλων δανειστών της Ευρωζώνης σε συνεργασία με το ΔΝΤ μεθοδεύει αποφάσεις για το χρέος και η Αθήνα το μαθαίνει τελευταία χωρίς να έχει συμμετοχή στις διεργασίες που θα επηρεάσουν άμεσα την ελληνική οικονομία.
amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός ανάλωσε πολύ γρήγορα το σημαντικότερο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου που λέγεται αξιοπιστία. Το «παιχνίδι» για τον κ. Τσίπρα χάθηκε τον Μάιο του 2015 όταν αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους εταίρους και αποφάσισε την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Ο ίδιος μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι», υπέγραψε μέσα σε χρόνο ρεκόρ 17 ωρών το μνημόνιο που του έφεραν οι δανειστές, ακόμη και η Βουλή κλήθηκε τότε να ψηφίσει ένα κείμενο, το οποίο αρχικά είχε δοθεί στα αγγλικά!

Οι ξένοι ηγέτες δεν υπολογίζουν τον κ. Τσίπρα γιατί δεν τον εμπιστεύονται. Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση κήρυξε τον «πόλεμο» στο ΔΝΤ στήνοντας το θέμα με τις υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του Ταμείου. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε αίτημα για την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε το ΔΝΤ να μην πατάει σε δύο βάρκες επειδή ζητάει σκληρά μέτρα παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους όταν όλοι γνωρίζουν ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχει λήξει η συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο απλώς παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή. Πότε η Γερμανία είναι η καλύτερη σύμμαχος στο μεταναστευτικό και πότε ο μεγαλύτερος εχθρός στα δημοσιονομικά. Γενικώς ο κ. Τσίπρας κατασκευάζει γρήγορα εχθρούς με αποτέλεσμα να μην έχει σταθερούς φίλους, ιδίως όταν τους χρειάζεται.

Υποτίθεται ότι η ελληνική πλευρά έχει βάλει στην κορυφή της ατζέντας τη ρύθμιση του χρέους αλλά το υπουργείο Οικονομικών μαθαίνει από τον Τύπο ότι προγραμματίζεται σύσκεψη των πιστωτών χωρίς τη συμμετοχή του και αντιδρά σαν να μη συνέβη τίποτε. Φανταστείτε πώς θα αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν η κλειστή σύσκεψη των δανειστών γινόταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά!

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού έχει συνέπειες όχι μόνο γιατί λαμβάνονται ερήμην αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν άμεσα τη χώρα αλλά γιατί η οικονομία απαιτεί πάνω από όλα αξιοπιστία προκειμένου να εμφανιστούν επενδυτές. Αλλά όταν είχε τη δύναμη ο Τσίπρας την παρέδωσε στον Βαρουφάκη και τώρα που έγινε «μνημονιακός» δεν τον υπολογίζουν στο εξωτερικό…

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει 3-4 υπουργούς Επικρατείας, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήξερε χθες το απόγευμα για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η ελληνική διπλωματία πάσχει στο ζήτημα της ενημέρωσης και η κυβέρνηση αντί να δημιουργεί γραφείο Θεσσαλονίκης για να βολέψει κομματικά στελέχη καλό θα ήταν να δει τι στραβό γίνεται με τις ελληνικές υπηρεσίες στην Αγκυρα γιατί ο Ερντογάν πιάνει το ΥΠΕΞ συνέχεια στον ύπνο.

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
Από το Τεχνικό Επιμελητήριο μέχρι τις εκλογές για μικρότερους επαγγελματικούς φορείς η Νέα Δημοκρατία πετυχαίνει σημαντικές νίκες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι έχει μαζί του την «κρατική υποστήριξη», υφίσταται πανωλεθρίες. Ο επαγγελματικός κόσμος έχει αντιληφθεί ότι με την κυβέρνηση της Αριστεράς μοναδική σταθερά είναι οι φόροι και στρέφεται στη φιλελεύθερη παράταξη. Τώρα ευθύνη της Ν.Δ. είναι να περάσει θετικά μηνύματα για την πολιτική της και να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όχι μόνο την ψήφο της οργής για τα πεπραγμένα του Τσίπρα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου