Ο Τσίπρας υπέγραψε πέρσι όσα «απαιτεί» τώρα η τρόικα

23/11/16 • 10:25 | UPD 23/11/16 • 10:25

Εμπλοκή υπάρχει σε σημαντικά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Το παραπάνω γεγονός δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Σχεδόν όλες οι αξιολογήσεις στα μνημονιακά χρόνια χρειάστηκαν από 6 έως 12 μήνες για να κλείσουν. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το αφήγημα του Μαξίμου. Γιατί είτε παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα στους πολίτες είτε ζουν οι ίδιοι σε εικονική πραγματικότητα, οπότε και η κατάσταση γίνεται αρκετά πιο επικίνδυνη για τη χώρα.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ επαναλαμβάνει διαρκώς πως η κυβέρνησή του θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος τον Ιούλιο του 2015, ενώ οι συνεργάτες του διαρρέουν πως έδωσε εντολή στους υπουργούς να κλείσουν άμεσα την αξιολόγηση. Αραγε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θυμάται όσα υπέγραψε; Γιατί στο τρίτο Μνημόνιο υπάρχει ρητή αναφορά σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.

ΚΑΙ στην ολοκληρωτική αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας. Και στη λήψη των απαραίτητων δημοσιονομικών μέτρων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Oπως υπήρχε σαφής αναφορά στις μειώσεις των επικουρικών, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, στην αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας, στην απελευθέρωση της πώλησης κόκκινων δανείων σε funds. Ο,τι έχει ή πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται στις εκατοντάδες σελίδες του τρίτου Μνημονίου.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που προκύπτει είναι απλό: για ποιο λόγο τώρα τόσο το Μαξίμου όσο οι υπουργοί διαμαρτύρονται για τη στάση των δανειστών; Η απάντηση είναι ακόμα πιο απλή: γιατί και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 παραπλάνησαν την κοινωνία. Απέκρυψαν όσα επώδυνα μέτρα είχαν υπογράψει και από τότε δίνουν διαπραγματευτικές «μάχες» για να δείξουν την αριστεροσύνη τους, ενώ γνωρίζουν πως όσα βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν μόνο και μόνο στην τήρηση της συμφωνίας.

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, λοιπόν, με τα αφηγήματα. Πρέπει να κατανοήσουν πως όσο περνάει ο καιρός τόσο σε πιο δυσχερή πολιτικά θέση θα βρίσκονται, γιατί οι ψευδοϋποσχέσεις τους θα καταρρέουν η μία μετά την άλλη, ενώ η αντιμεταρρυθμιστική φιλοσοφία τους θα επιβαρύνει και άλλο την πραγματική οικονομία. Ας το πάρουν απόφαση, πλέον, και ας πουν την πικρή αλήθεια στους πολίτες. Γιατί σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το 4ο Μνημόνιο με το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά θα λήγει το 2021 και θα περιλαμβάνει περικοπές κύριων συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Και τότε θα είναι αργά για να υποδυθούν ξανά τους… επαναστάτες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου