Ψυχροπολεμική σκακιέρα Ρωσίας-Νορβηγίας

23/11/16 • 10:21 | UPD 23/11/16 • 10:21

Το ματς για τον παγκόσμιο σκακιστικό τίτλο δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για το Νορβηγό πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν. Υστερα από 8 παρτίδες στη Νέα Υόρκη ο 26χρονος Βίκινγκ βρίσκεται πίσω στο σκορ από το συνομήλικό του Ρώσο γκραν μετρ Σεργκέι Καριάκιν, ο οποίος υστερεί τυπικά σε δυναμικότητα, αλλά υπερέχει σε ψυχραιμία και ωριμότητα.
papadatos-teliko-arthrografos-1000Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Απομένουν μόλις τέσσερις παρτίδες για να μη βυθιστεί σε πένθος όλη η Νορβηγία, που περίμενε να αποθεώσει το αστέρι της και τώρα το βλέπει να παραπαίει. Το περίεργο είναι ότι το ματς Κάρλσεν-Καριάκιν στη Ν. Υόρκη (λίγα τετράγωνα από τον πύργο του Τραμπ) συνέπεσε με μια πρωτοφανή ψυχροπολεμική κλιμάκωση στις σχέσεις Μόσχας-Οσλο.

Μόλις προχθές η νορβηγική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι από τον Ιανουάριο θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στο έδαφός της 330 Αμερικανούς πεζοναύτες, που θα διεξαγάγουν γυμνάσια μαζί με το νορβηγικό στρατό σε απόσταση αναπνοής από τα ρωσικά σύνορα στην Αρκτική. «Η στάση της Νορβηγίας είναι ακατανόητη, αφού έχει αναγνωρίσει ότι δεν συνιστούμε απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα», διαμαρτυρήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στο Οσλο. «Με ευθύνη της θα δημιουργηθεί μια ψυχροπολεμική ζώνη κοντά στον Βόρειο Πόλο».

Πράγματι, από το 1949, που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία τήρησε την υπόσχεσή της στους Ρώσους να μη δεχθεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της «εκτός κι αν την απειλήσουν με πόλεμο». Το σπάσιμο της άγραφης συμφωνίας δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τις διμερείς σχέσεις, εκτός κι αν ο Τραμπ ματαιώσει σχέδιο όταν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

Η ρωσονορβηγική μεθόριος έχει μήκος 200 χλμ. και πρωτοκαθορίστηκε το 1326, όταν οι δύο δυνάμεις μοιράστηκαν τη βορειοανατολική Λαπωνία! Η λεπτομερής οριοθέτηση έγινε μισή χιλιετία αργότερα, το 1826, και επιβεβαιώθηκε το 1920, όταν η Νορβηγία αναγνώρισε το καθεστώς των Μπολσεβίκων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου