Με εντολή Τσίπρα… αγνοούν την πραγματικότητα

21/11/16 • 10:29 | UPD 21/11/16 • 10:29

O Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, έχει δώσει εντολή να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται η δεύτερη αξιολόγηση. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων μέχρι τη μείωση των ειδικών μισθολογίων και τις σκληρές παρεμβάσεις στα εργασιακά, αλλά και την κατάρτιση μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, όπου κρύβονται για μια ακόμη φορά πρόσθετα μέτρα.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, είναι θετικό πως ο πολιτικός που πριν από 22 μήνες ισχυριζόταν πως δεν υπήρχε ούτε μια πιθανότητα να συνεχίσει να δέχεται την επιτήρηση των κλιμακίων της τρόικας βάζοντας στο δρόμο της χρεοκοπίας τη χώρα, πλέον έχει αλλάξει άποψη. Οχι γιατί το Μνημόνιο οδηγεί στην… ευτυχία, απλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, όμως, κάνει και πάλι λάθος. Αφού καθυστέρησε να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση κατά 11 μήνες, τώρα πια κατάλαβε ότι έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Αλλά στο άψε-σβήσε δεν γίνονται σωστά οι δουλειές. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση δεν είναι ούτε τόσο απλά ούτε τόσο εύκολα για να κλείσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Εκτός κι αν απλά μεταφράσεις τα κείμενα των προτάσεων των δανειστών.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ βιάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να μπορεί να παρουσιάσει με μεγαλύτερη ευκολία το νέο αφήγημά του. Το νέο αφήγημα είναι αρκετά απλοϊκό, θα διαψευστεί το αμέσως επόμενο διάστημα -όπως όλα τα προηγούμενα- και δυστυχώς για τους πολίτες θα συνοδεύεται και πάλι από βαρύ λογαριασμό.

ΟΠΩΣ τον Μάιο όταν υποτίθεται πως είχε κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος πανηγύριζαν για την έξοδο(!) από τα Μνημόνια, αλλά και την επενδυτική – αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθούσε. Τώρα, ουσιαστικά, έχουμε μια επανάληψη του εαρινού αφηγήματος, το οποίο συμπληρώνεται από την αόριστη ρύθμιση χρέους όταν, όποτε και αν λήξει το 4ο Μνημόνιο που θα υπογράψουν σύντομα.

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμη φορά ο πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του έχουν επιλέξει να αγνοούν την πραγματικότητα. Ξεχνούν πως από την Πρωτοχρονιά θα υπάρξει σωρεία ανατιμήσεων σε καύσιμα, τηλεφωνία, καφέ, τσιγάρα λόγω αύξησης ή επιβολής ΕΦΚ, επιβαρύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως όσων δεν έχουν ούτε αντέχουν. Μέσα στο 2017 θα ανοίξει το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων μέσω του «επανυπολογισμού», ενώ ξεχνούν πως όσο οι τράπεζες παραμένουν σε «κωματώδη κατάσταση» δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη.

ΣΤΟ Μαξίμου δεν έχουν κατανοήσει κάτι απλό. Δεν αρκεί να κλείνουν τις αξιολογήσεις, πρέπει να κυβερνούν κιόλας. Και αυτό χρειάζεται έργα, όχι… αφηγήματα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου