Πρίγκιπες της δυτικής όχθης

21/11/16 • 10:21 | UPD 21/11/16 • 10:21

Είναι από αυτά τα περίεργα παιχνίδια της ιστορίας. Πόλεις που άκμασαν στην αρχαιότητα, στον σύγχρονο κόσμο ερήμωσαν ή δοκιμάζονται σκληρά. Οπως η Δήλος που στην αρχαιότητα ήταν εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο και η Μύκονος ήταν η φτωχολογιά της εποχής.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οπως η Ελευσίνα που για 2.000 χρόνια υπήρξε μια από τις πέντε ιερές πόλεις με τα Ελευσίνια Μυστήρια και σήμερα είναι μια πόλη που για πολλούς φέρνει στον νου μόνο εργοστάσια και ναυπηγεία. Και όμως, σε αντίθεση με το νησί του Απόλλωνα που το μόνο που του απέμεινε είναι τα μεγαλειώδη ερείπια, η πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης δεν αποκόπηκε ποτέ από τη ζωή. Τη δύσκολη, αλλά καλή ζωή.

Αν και πέρασαν πολλές μέρες από τότε που η Ελευσίνα ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλές ακόμα για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σπουδαία υπόθεση είναι. Οσο θα αυξάνονται τα μέτρα, όσο θα δυσκολεύει η καθημερινότητά μας με φόρους και οικονομικές γκρίνιες, όσο ο πολιτικός χειμώνας θα αγριεύει, τόσο η Ελευσίνα θα μοιάζει πιο σωστή επιλογή από ποτέ. Ισως γιατί συγκεντρώνει στη γη της πολύ αρχαίο μυστήριο και αρκετό σύγχρονο δράμα. Μα πάνω από όλα επειδή η Ελευσίνα μοιάζει περισσότερο με μικρογραφία της Ελλάδας, από όσο νομίζουμε πως είναι η Αθήνα.

Πάρτε κάθε νομοσχέδιο, κάθε μέτρο, κάθε προαπαιτούμενο και «ράψτε το» στα μέτρα της Ελευσίνας. Σκεφτείτε για παράδειγμα αν υποχωρήσει η κυβέρνηση και επιτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, τι θα σημάνει αυτό για την εργατούπολη που ήδη υποφέρει από ανεργία. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν μια βιομηχανία κλείσει ή μεταφέρει την έδρα της αλλού, εξαιτίας των αντι-επενδυτικών πρακτικών της κυβέρνησης. Σκεφτείτε πόσο θα κοστίσει, αν ο όποιος περιβαλλοντικός σχεδιασμός αγνοήσει τις ανάγκες της Ελευσίνας, των Μεγάρων, του Ασπροπύργου, όπως έκαναν στο παρελθόν οι περισσότερες κυβερνήσεις που έβλεπαν πάντα τη δυτική Αττική ως το χωνευτήρι οχλουσών δράσεων για να μην πειραχθούν οι «καλές» περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η Ελευσίνα, πάντως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει και να φιλοξενεί πολιτισμό, δεν έπαψε ποτέ να επενδύει σε αθλητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους κατάφερε να κερδίσει στον διαγωνισμό, αφήνοντας πίσω δύο εξίσου όμορφες πόλεις, όπως είναι η Καλαμάτα και η Ρόδος. Και ας σχολίασαν κάποιοι στα σόσιαλ μίντια πως «οι Αθηναίοι κέρδισαν». Ε όχι, η Ελευσίνα καμία σχέση δεν έχει με την Αθήνα. Είναι δυτικά της Εδέμ.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου