Της πατρίδας μου η σημαία

19/11/16 • 15:07 | UPD 19/11/16 • 15:26

Ηταν περασμένα μεσάνυχτα Πέμπτης. Η Πατησίων ήταν σχεδόν άδεια από αυτοκίνητα. Υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων πάνω σε γερανοφόρα οχήματα τοποθετούσαν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Στο βάθος φαινόταν φωτισμένος ο Παρθενώνας, εκεί από όπου ο Μπαράκ Ομπάμα -μόλις 24 ώρες νωρίτερα- είχε εξυμνήσει τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.

tsaprounisΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΙ ξαφνικά μπλόκο. Υποχρεωτική στροφή δεξιά στην Ιουλιανού. Κάτι τύποι που υποδύονται τους προοδευτικούς και θεωρούν εαυτούς αντιεξουσιαστές βάλλουν κατά του «συστήματος» πετώντας μολότοφ. Κορυφαία τους κίνηση το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Αυτοί οι ανεγκέφαλοι «επαναστάτες» των φλεγόμενων μπουκαλιών μπίρας προφανώς έχουν καθοδηγητές ανεγκέφαλους «θεωρητικούς». Γιατί αλλιώς θα γνώριζαν πως η φωτιά έχει χρησιμοποιηθεί ως όργανο επιβολής των πιο ακραίων συστημάτων στην Ιστορία. Mε αποκορύφωμα το ναζισμό.

ΓΙΑΤΙ, όμως, σαν λαός έχουμε τέτοιο κόμπλεξ τόσο με τη σημαία όσο και με την Ιστορία μας; Οι αντάρτες του ΕΑΜ πολεμούσαν κατά των κατοχικών δυνάμεων κρατώντας τη σημαία στα χέρια. Ελληνικές σημαίες υπήρχαν στην πύλη και σε όλους τους χώρους του Πολυτεχνείου όταν εργαζόμενοι, νέοι και φοιτητές αγωνίζονταν κατά της χούντας. Η χούντα που, βέβαια, «βεβήλωσε» τη σημαία μας και ενοχοποίησε τη χρήση της στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Μια σημαία που προσπαθεί να οικειοποιηθεί το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Αλλά και μια Χρυσή Αυγή που ακόμη εκφράζει ακραίες απόψεις, γιατί η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να ολοκληρώσει τη δίκη στην οποία βρίσκεται κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση. Η παραπάνω «αλυσίδα» που ξεκινάει πριν από 40 χρόνια δείχνει πώς δημιουργήθηκε το σημερινό «τρεντ» κατά της σημαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ παραλογισμός υπάρχει, όμως, και σε άλλα ζητήματα που άλλοι τα χαρακτηρίζουν πατριωτικά και άλλοι εθνικιστικά. Οταν ο Ομπάμα αναφέρεται στην αρχαία Αθήνα είναι δημοκράτης και μιλάει για δικαιοσύνη, σύμφωνα με τους «προοδευτικούς», οι οποίοι κατά τα άλλα θεωρούν αναχρονιστές και συντηρητικούς τους Ελληνες πολιτικούς που εκθειάζουν τα επιτεύγματα των προγόνων μας.

ΟΤΑΝ τα κόμματα και οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν με όλα τα σωστά και όλα τα λάθη το -αρχαίο και πρόσφατο- παρελθόν της πατρίδας τους, τότε δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πραγματικά βήματα προόδου. Αν δεν απομονωθούν εθνικιστικές και λαϊκιστικές τάσεις, δεν θα κατορθώσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Ο Παρθενώνας θα είναι απλώς κάτι πέτρες, η σημαία ένα απλό κομμάτι πανί, οι μολότοφ των ψευδαισθήσεων θα πέφτουν βροχή και όλοι μαζί θα βουλιάζουμε.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου