Ο πλανήτης έχει σοβαρότερα προβλήματα από το… ελληνικό

18/11/16 • 10:19 | UPD 18/11/16 • 10:19

Είναι βέβαιο πως χθες το απόγευμα οι τηλεοράσεις ήταν ανοιχτές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ολοι ανέμεναν την κοινή συνέντευξη Τύπου των Μπαράκ Ομπάμα και Ανγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά τους τελευταίους 22 μήνες αγνόησε την πραγματικότητα και ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός ακόμη αφηγήματος: Ο Ομπάμα θα έρθει στην Ελλάδα, θα μιλήσει για το χρέος και μετά θα πάει στη Γερμανία για να «καθαρίσει» για την πάρτη μας.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΚΑΙ ΕΔΩ δεν πρόκειται για κυβερνητικό ή αντιπολιτευτικό ζήτημα, η πορεία της οικονομίας είναι εθνικό θέμα. Είναι δεδομένο και δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση πως η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και η στήριξη που παρείχε είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα μας. Αλλά περίμενε κανείς πως θα ερχόταν έως εδώ για να… μη μας στηρίξει;

ΕΙΝΑΙ απλό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήρθε στην Αθήνα για να αποθεώσει τον Alexis Tsipras. Ηρθε για να στείλει παγκόσμιο μήνυμα από τον Παρθενώνα πως η Δημοκρατία θα υπερισχύσει του λαϊκισμού και πως παρά τα όσα λάθη έχουν γίνει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία αποτελεί το μόνο δρόμο για την ευημερία των λαών. Παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να συνεχιστούν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να συνοδευτούν από την ελάφρυνση του χρέους.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ των Ομπάμα – Μέρκελ δεν ακούστηκε ούτε κουβέντα για την Ελλάδα. Δυστυχώς ο πλανήτης φλέγεται. Η συνεχιζόμενη αναταραχή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η επιστροφή των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας σε ψυχροπολεμικό κλίμα, η εκλογή του αλλοπρόσαλλου Τραμπ, η άνοδος φασιστικών κομμάτων και οι επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία -ίσως και Ιταλία- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εξελίξεων. Δυστυχώς, ο πλανήτης έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί από μια χώρα που για σχεδόν εφτά χρόνια αρνείται να δει την πραγματικότητα.

ΕΧΟΝΤΑΣ να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα καυτά προβλήματα, οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να βάλουν στο «ψυγείο» το ελληνικό ζήτημα τουλάχιστον έως το 2018. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η ψήφιση επώδυνων προαπαιτουμένων, θα υπογραφεί το τέταρτο Μνημόνιο και, όταν και αν καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε, τότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρόκειται να αλλάξει όσα αφηγήματα κι αν επινοήσει το Μαξίμου.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου