Η «κόπωση» του Τσίπρα

17/11/16 • 10:05 | UPD 17/11/16 • 10:05

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε. Η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Ολοι προσπάθησαν να «κερδίσουν» κάτι από την επιβλητική παρουσία του. Ολοι εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα. Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Τι συζητάει όλη η Ελλάδα από προχθές; Την απογοητευτική παρουσία και την περίεργη συμπεριφορά που δεν γινόταν να κρυφτεί στις συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η αμηχανία, η στιγμιαία αφαίρεση και η ομιλία σε greeklish αποτελούν για την κοινωνία την είδηση που έβγαλε η επίσκεψη Ομπάμα.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν τίθεται θέμα ανάγωγης συμπεριφοράς σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Το πιθανότερο είναι πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η πολιτική κόπωση του πρωθυπουργού. Μπορεί ο ίδιος και τα κυβερνητικά στελέχη κάθε λίγο και λιγάκι να παρουσιάζουν ευχάριστα αφηγήματα που περιγράφουν το success story του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική όχι μόνο για τους πολίτες αλλά ακόμα και για το Μαξίμου. Και είναι πολύ σκληρή.

ΑΡΚΕΙ μόνο να σκεφτούμε τα όσα έχει περάσει τους τελευταίους 22 μήνες ο Αλέξης Τσίπρας. Εξελέγη πρωθυπουργός με θριαμβευτικό αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2015. Ξαφνικά αντί να συζητάει με τα συντρόφια της Κουμουνδούρου έγινε συνομιλητής της Μέρκελ, του Ολάντ και άλλων ηγετών. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν πως είχε δημιουργήσει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Ολοι οι πολίτες περίμεναν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Αρκεί να θυμηθούμε πως τον Φεβρουάριο του 2015 η αποδοχή Τσίπρα – κυβέρνησης χτύπαγε 80άρια στα γκάλοπ.

ΜΠΟΡΕΙ να κέρδισε με ευκολία τόσο το δημοψήφισμα – άλλοθι για την «κωλοτούμπα» όσο και τις εκλογές του περσινού Σεπτεμβρίου. Τίποτα, όμως, δεν ήταν όπως πριν. Είναι ο μοναδικός Ελληνας πρωθυπουργός που όχι μόνο δεν υλοποίησε κατ’ ελάχιστον τις υποσχέσεις του, αλλά εφαρμόζει τα όσα για χρόνια ο ίδιος κατήγγελλε. Το σκίσιμο των μνημονίων έγινε τρίτο μνημόνιο. Οι αυξήσεις μισθών – συντάξεων έγιναν μειώσεις. Η μείωση φόρων έγινε αύξηση. Από πολέμιος μεταμορφώθηκε σε υπέρμαχο της μνημονιακής λιτότητας. Ξεκίνησε να δώσει μάχη κατά της διαπλοκής και βρέθηκε εμπλεκόμενος στο φιάσκο Παππά των τηλεοπτικών αδειών.

ΤΩΡΑ μπορεί να αποκόμισε τα καλά λόγια για το χρέος και τη συμπάθεια του Ομπάμα, αλλά ο ίδιος γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Γνωρίζει πως θα πρέπει να εφαρμόσει ακόμη πιο επώδυνα μέτρα. Εχει «κάψει» όλα τα χαρτιά του. Εχει, πλέον, το 80% των πολιτών απέναντί του. Η πολιτική κόπωσή του δείχνει να είναι ανυπέρβλητη. Και βρίσκεται στο Μαξίμου κρατώντας στο χέρι του την πένα για την υπογραφή του τετάρτου μνημονίου. Αραγε, αντέχει;

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου