Μήπως ο Τσίπρας βαρέθηκε να είναι πρωθυπουργός;

17/11/16 • 09:51 | UPD 17/11/16 • 09:51

Ολοι γνωρίζουν ότι εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο τάσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί ο πρωθυπουργός. Η πρώτη, που εκφράζεται από τον στενό κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου, υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί από την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα να έχουν παρουσία και την επόμενη ημέρα.

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Οι ίδιοι ποντάρουν στη «δεξιά παρένθεση», δηλαδή στο σενάριο να μην μπορέσει να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και να προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ευνοεί ως δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, οι θιασώτες της άποψης ότι ο πρωθυπουργός πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να οδηγηθεί σε κάλπες λένε ότι εάν συνεχισθεί η καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή να μη συγκεντρώσει πάνω από 50-60 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει ο Τσίπρας να μπλοκάρει (μαζί με τις αρνητικές ψήφους του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής) την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 200 βουλευτές για να μην ισχύσει ποτέ η απλή αναλογική.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διαβάζει όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κατάρρευση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την καθολική δυσαρέσκεια των πολιτών για τις επιλογές του, δεν έχει πειστεί ακόμη.

Αλλωστε υπάρχει και ο στενός κύκλος του Μαξίμου με επικεφαλής τον Νίκο Παππά που υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να μείνει μέχρι τέλους στην πρωθυπουργική καρέκλα ευελπιστώντας σε μία «πολιτική ανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη βελτίωση της οικονομίας. Εως τώρα τον έχουν τουμπάρει, παρά το γεγονός ότι από 1ης Ιανουαρίου έρχονται νέα φορολογικά μέτρα, οι δανειστές απαιτούν επώδυνες αλλαγές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα ψέματα.

Η εξουσία είναι γλυκιά για πολλούς μέσα στο Μαξίμου, όμως το ψυχολογικό δίλημμα στο οποίο υποβάλλεται καθημερινώς ο πρωθυπουργός για το εάν θα πρέπει να επιλέξει ηρωική έξοδο ή παραμονή μέχρι τέλους τον έχει καταβάλει. Και αυτό φαίνεται καθαρά στη γλώσσα του σώματος γιατί, όπως έλεγε έμπειρος βουλευτής που έχει θητεύσει στο Μαξίμου, δεν υπάρχει χειρότερο βάρος για έναν πρωθυπουργό να βλέπει καθημερινώς την εικόνα του να φθείρεται στο εκλογικό σώμα και τα δύσκολα να είναι μπροστά…

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
Υστερα από το πολιτισμικό σοκ που προκάλεσαν η επίσκεψη Ομπάμα και οι εύλογες συγκρίσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το ζήτημα του χρέους δεν θα λυθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Στην καλύτερη περίπτωση θα ανακοινωθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης δανείων, εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά να κλείσουν αργότερα, στις αρχές του 2017. Η κυβέρνηση μεγαλοποίησε τις παραινέσεις του Ομπάμα για το χρέος και τώρα βρίσκεται μόνη απέναντι στο μνημόνιό της.

ΑΛΛΟ ΟΜΠΑΜΑ, ΑΛΛΟ ΤΡΑΜΠ
Στην προπαγάνδα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζεται. Το πρωί ακούνε σχεδόν δακρυσμένοι τον Ομπάμα και το απόγευμα διαδηλώνουν κατά των Αμερικανών. Τώρα το νέο παραμύθι που σερβίρουν από το Μαξίμου είναι ότι ο Ομπάμα είπε τα καλά λόγια για το χρέος σε γνώση του Τραμπ. «Η αμερικανική πολιτική έχει στραφεί υπέρ της Ελλάδας» έλεγαν οι προπαγανδιστές του Μαξίμου ξεχνώντας τα όσα έχει πει ο Τραμπ για το ελληνικό πρόβλημα παραπέμποντας στη Μέρκελ

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap