Ο ηγέτης και ο λαϊκιστής

16/11/16 • 09:50 | UPD 16/11/16 • 09:50

Τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης ανακυκλώνεται διαρκώς η νοσταλγική συζήτηση για τους μεγάλους πολιτικούς του παρελθόντος και το πώς θα αντιμετώπιζαν τις τεράστιες προκλήσεις των τελευταίων ετών. Χθες είδαμε από κοντά πως ακόμα υπάρχουν ηγέτες.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Και για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ποια είναι η διαφορά ενός ηγέτη από πολιτικούς που μπορεί να κατέχουν κορυφαία αξιώματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει την ικανότητα να γοητεύει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται περιγράφοντας με απλά κατανοητά λόγια το όραμά του. Γιατί στους καιρούς που ζούμε δυστυχώς τα ακροατήρια γοητεύονται από λαϊκιστικά αφηγήματα που να οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

ΧΘΕΣ ο Αμερικανός πρόεδρος κατόρθωσε να δώσει μια πολιτική, οικονομική και κοινωνιολογική ανάλυση για όσα ζουν ο πλανήτης και η χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια χρησιμοποιώντας ελάχιστες φράσεις. «Οι πολίτες συχνά αναζητούν την αλλαγή, χωρίς να είναι βέβαιοι για το τι είδους αλλαγή επιθυμούν. Θέλουν να ταρακουνήσουν τα πράγματα, πιστεύοντας ότι μπορεί να έρθει κάτι καλύτερο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο των ανθρώπων ότι τα παιδιά τους δεν θα τα καταφέρουν τόσο καλά όσο εκείνοι».

Ο ΟΜΠΑΜΑ προσπάθησε να εξηγήσει πώς το φαινόμενο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών των ΗΠΑ και να εκλεγεί πρόεδρος. Η ανάλυση του Αμερικανού προέδρου καυτηρίασε και τα ανάλογα φαινόμενα που αναδεικνύονται στην Ευρώπη. Πλησιάζοντας στο 2017 αρκετοί λαϊκιστές βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας. Ο Γκρίλο στην Ιταλία, η Λεπέν στη Γαλλία, φασιστικά κόμματα στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ, όμως, την ίδια λαϊκιστική συνταγή ανέβηκε στην εξουσία και ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί ο πρωθυπουργός χθες να άκουγε με ευχαρίστηση τα λόγια του Αμερικανού προέδρου για την ελάφρυνση του χρέους, για τη λιτότητα που δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για το εμπάργκο προς τη Ρωσία και για το 2% του ΑΕΠ που πηγαίνει σε αμυντικά κονδύλια. Αλλά πριν από μόλις ενάμιση χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν πως δεν θα εφαρμόσει καμία μνημονιακή μεταρρύθμιση, πως θα διαγράψει το χρέος, πως θα θέσει βέτο για τη Ρωσία και πως θα επανεξετάσει τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποσχόταν στους πολίτες τα… πάντα.

Ο ΛΑΟΣ και εδώ στην Ελλάδα προτίμησε την αβέβαιη «αλλαγή» και δυστυχώς τώρα πληρώνει βαρύ τίμημα. Η αντίθεση, όμως, ανάμεσα σε έναν πραγματικό ηγέτη και σε έναν πολιτικό που μπορεί να κάνει τα πάντα για να βρεθεί και να παραμείνει στην εξουσία χθες ήταν τεράστια. Καληνύχτα και καλή μας… τύχη.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου