Η Ευρώπη μ.Χ(τυπημάτων)

16/11/16 • 09:43 | UPD 16/11/16 • 09:43

Το 2008, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, είχε επισκεφθεί το Βερολίνο. Στην ομιλία του, που είχε δοθεί μπροστά από το εμβληματικό Victory Column, είχε πει την περίφημη φράση «Yes, we can».

kontaraki-teliko-arthrografos-1000
  • Save
Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ομως η σκηνή που σήμερα φαντάζει εξωπραγματική είναι άλλη: Οτι 200.000 πολίτες μπόρεσαν να συγκεντρωθούν σε μια μεγαλειώδη ανοικτή συγκέντρωση για να ακούσουν τον επόμενο πλανητάρχη. Το 2013 ο Ομπάμα βρέθηκε ξανά στο Βερολίνο, αλλά αυτή τη φορά οι συγκεντρωμένοι στην Πύλη του Βραδεμβούργου δεν ξεπερνούσαν τους 4.000 και ήταν όλοι τους αυστηρά προσκεκλημένοι και τσεκαρισμένοι.

Σήμερα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS στην καρδιά της Ευρώπης, τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Ούτε ανοικτή ομιλία στην Αθήνα θα μπορούσε να υπάρξει ούτε λιγότερα μέτρα ασφαλείας από αυτά που ελήφθησαν θα μπορούσαν να υπάρχουν. Αν λοιπόν τώρα εμείς δυσανασχετούμε με την «Αθήνα-φάντασμα» και τους κλειστούς δρόμους, ας δούμε τι γίνεται στο Βερολίνο, που θα είναι ο επόμενος σταθμός του ευρωπαϊκού ταξιδιού του απερχόμενου πλέον Αμερικανού προέδρου.

Ολη η κυβερνητική συνοικία Regierungsviertel, το αντίστοιχο Μαξίμου θα λέγαμε, γίνεται απροσπέλαστη καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του. Ο Ομπάμα θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Tegel στα βόρεια της γερμανικής πρωτεύουσας αύριο το απόγευμα, αλλά η περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η Πύλη του Βραδεμβούργου έχει μπει σε καραντίνα από το πρωί της Δευτέρας με τη στάθμευση να απαγορεύεται ρητά. Οι αρχές της χώρας ειδοποίησαν τους κατοίκους του Wilhelmstraße στο κεντρικό Βερολίνο ότι πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς ταυτότητα και κλήθηκαν να αναφέρουν οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο στις αρχές.

Η γερμανική αστυνομία, όπως και η δική μας, αποφεύγει να δημοσιοποιήσει με λεπτομέρεια τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει, αλλά εννοείται πως είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν, τα επονομαζόμενα «1+measures» που σημαίνει Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές παντού, περιπολίες αστυνομικών με εκπαιδευμένα σκυλιά, ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων για εντοπισμό εναέριων απειλών κ.ο.κ. Αν η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε για πάντα την Αμερική, τα τρομοκρατικά χτυπήματα με τους εκατοντάδες νεκρούς στο Βέλγιο και τη Γαλλία άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη. Η Ευρώπη φοβάται και λαμβάνει τα μέτρα της. Μέτρα δρακόντεια, υπερβολικά, αποστειρωτικά αλλά αναπόφευκτα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap