Τι δεν θα πει ο Τσίπρας στον Ομπάμα

15/11/16 • 10:22 | UPD 15/11/16 • 10:22

Εφτασε, λοιπόν, η ώρα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να έχει μακρά συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Μεγαλύτερη σημασία από τις κοινές δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, έχει το τι πραγματικά θα έχει συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στο τραπέζι θα πέσουν το Μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις, το χρέος, η τρομοκρατία, το Κυπριακό, το προσφυγικό. Ακομη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο πρωθυπουργός θα ξεχάσει να αναφερθεί στην περίοδο κατά την οποία ζητούσε «νέα ασφαλή λιμάνια» στη Μόσχα ή ρωτούσε τον Πούτιν αν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει δραχμές. Πιθανότατα δεν θα επαναλάβει και την υποστήριξη προς το καθεστώς της Βενεζουέλας το οποίο ο ίδιος θεωρούσε πρότυπο διακυβέρνησης στον πόλεμο κατά του καπιταλισμού.

ΟΥΤΕ βέβαια θα θυμηθεί να ανοίξει κουβέντα για τα περίεργα ταξίδια του δεξιού χεριού του, Νίκου Παππά, στο Καράκας αλλά και το αν στο παρελθόν υπήρξαν «στενές σχέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ με τους Τσάβες – Μαδούρο. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις ημέρες δικάζονται συγγενείς του Μαδούρο για εμπόριο τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης από αμερικανικό δικαστήριο. Επίσης, είναι απόλυτα λογικό πως όταν συζητηθούν τα θέματα τρομοκρατίας θα αποφύγει να πει πως η κυβέρνησή του ψήφισε νόμο για την «αποφυλάκιση» του Σάββα Ξηρού, ο οποίος είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ είναι πως ο πρωθυπουργός θα ρίξει το βάρος στο θέμα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων. Εκεί, τουλάχιστον, έχει πολλά να πει στον Μπαράκ Ομπάμα. Θα του εξομολογηθεί πόσο στεναχωριούνται οι υπουργοί του όταν -με ποταμούς δακρύων να κυλούν από τα βουρκωμένα μάτια τους- ψηφίζουν τις αποκρατικοποιήσεις στο κοινοβούλιο. Θα του εξηγήσει πώς μπορεί να έρθει η ανάπτυξη μέσα από το δημόσιο τομέα.

ΚΑΙ για να μην έχει καμία αμφιβολία ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Αλέξης Τσίπρας θα του γνωρίσει κάποιους από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές που διαθέτει στην κυβέρνησή του, όπως τον Σκουρλέτη, τον -από 15 ετών κομμουνιστή- Κατρούγκαλο, τη Φωτίου, τον Σπίρτζη και τον -πιο σύγχρονο Ευρωπαίο υπουργό του- Πολάκη. Κρίμα που ο Ομπάμα δεν πρόλαβε να γνωρίσει τους Λαφαζάνη, Στρατούλη, Δρίτσα, Φίλη, Μπαλτά και Παρασκευόπουλο.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ψελλίσει κουβέντα για την πραγματικότητα της πρώτης φοράς… Αριστεράς. Θα είχε, όμως, τεράστιο ενδιαφέρον τι θα απαντούσε ο Μπαράκ Ομπάμα αν του εκμυστηρευόταν όλα τα προαναφερθέντα…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου