Επί Τσίπρα χάσαμε 8% ανάπτυξη και στο Μαξίμου…πανηγυρίζουν

15/11/16 • 10:11 | UPD 15/11/16 • 10:11

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 1,5% στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η εξέλιξη αυτή, που χαιρετίσθηκε από την κυβέρνηση ως μήνυμα ανάκαμψης, έχει μία απλή εξήγηση.

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο πήχυς σύγκρισης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Θυμίζουμε ότι στο περυσινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που αποτελεί και τη βάση σύγκρισης, είχαμε κατά σειρά τα capital controls, το δημοψήφισμα, την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου με αποχωρήσεις δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την προκήρυξη και τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Σε αυτή την περίοδο οι εμπορικές σχέσεις είχαν παγώσει λόγω των αυστηρών κεφαλαιακών περιορισμών, ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός τουρισμός είχαν χτυπηθεί από την πολιτική και οικονομική αστάθεια ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζούσαν με το δίλημμα ευρώ ή χάος.

Επομένως θριαμβολογίες για το ΑΕΠ δεν χωρούν όταν μάλιστα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την οικονομία σε ανάπτυξη 0,7% και την οδήγησε σε διετή ύφεση ενώ τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι προσωρινά και επίκειται αναθεώρησή τους. Θυμίζουμε ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εκτιμήσει αρχικά την ύφεση του 2015 στο 0,3% αλλά τον Οκτώβριο την υπολόγισε τελικά στο -1,3% λόγω αναθεώρησης των στοιχείων των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Στην ουσία η Ελλάδα στη διετία του Τσίπρα έχει χάσει πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή εισοδήματα ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και των πολιτικών περιπετειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εκτιμούσαν ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε αλματώδη ανάπτυξη άνω του 2,8% ενώ για φέτος προέβλεπαν περαιτέρω ενίσχυση του θετικού ρυθμού στο 3,5%. Οι εκτιμήσεις αυτές κονιορτοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Τσίπρα με αποτέλεσμα το 2015 η οικονομία να ξαναπέσει σε ύφεση κατά 1,3% και φέτος να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση οριακή μείωση 0,3%.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί η οικονομία βρέθηκε ξανά στο τέλος του 2013 και ενώ έρχεται νέος τυφώνας μέτρων με αυξήσεις φόρων και μειώσεις των εισοδημάτων. Αυτό που πρέπει να ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η αγορά απασχόλησης γεννά θέσεις μερικής απασχόλησης, η καθοδική πορεία της ανεργίας σταμάτησε τον Αύγουστο ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν μπροστά σε αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις από την 1η Ιανουαρίου.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; ΤΟΤΕ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ…
Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των μελών του, και υπό την επίβλεψη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα αυτό, που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή», δεν συμβαδίζει με τις έρευνες κοινής γνώμης όπου μόλις το 7% δηλώνει ότι η χώρα κινείται με θετικό πρόσημο. Φαίνεται ότι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ περνάνε καλά στη χώρα, αν και υπάρχει και ένα ευκρινές ποσοστό 27,3% που δηλώνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση.

ΠΡΟΣ ΑΝΟΔΟ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Οι αγορές αντιδρούν νευρικά μετά την εκλογή του Τραμπ, καθώς πιστεύουν ότι με την πολιτική προστατευτισμού που θέλει να εφαρμόσει στο εμπόριο θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές και κατ’ επέκταση τα επιτόκια. Ηδη τα επιτόκια για τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο (π.χ. γερμανικά στο 0,3%, ισπανικά στο 1,5% και πορτογαλικά στο 3,5%) και αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια ανάκαμψης των ελληνικών τίτλων. Μπαίνουμε σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων και αυτό δημιουργεί πολλούς κινδύνους για την εθνική οικονομία.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap