Breaking News

Guardian: ΟΗΕ: Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια υπάρχει φόβος για πανδημία

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ΚΥΒΟΣ ερρίφθη και η κυβέρνηση -έστω και με μια καθυστέρηση- είναι πλέον αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο της πολιτικής της για το μεταναστευτικό.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Να υλοποιήσει δηλαδή και τις 4 πτυχές της νέας πολιτικής: πιο μεγάλος έλεγχος των συνόρων, επιτάχυνση στην απόδοση ασύλου σε όποιον έχει προσφυγικό προφίλ, κλειστά κέντρα για τους μη δικαιούμενους ασύλου και επιτάχυνση των επιστροφών και ενδελεχής έλεγχος στις «αμαρτωλές ΜΚΟ».

ΕΙΝΑΙ μια αρκετά ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, η οποία, εφόσον τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, θα προσεγγίσει με ασφάλεια τρεις σημαντικούς στόχους: την αποσυμφόρηση των νησιών, τον έλεγχο όσων πρόκειται να επιστραφούν και την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας στους Ελληνες πολίτες, είτε ζουν στα νησιά είτε στις πόλεις. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται κτίρια και εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών δομών, πέραν της πρακτικής χρησιμότητας που έχει, μεταφέρει κι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα, το οποίο φτάνει ήδη και στους υποψήφιους επισκέπτες της χώρας, αλλά και στα κυκλώματα των δουλεμπόρων: Δεν σας περιμένει μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και θυρών. Αντιθέτως, οι νέες αφίξεις, οι έχοντες παραβατική συμπεριφορά και οι μη δικαιούμενοι ασύλου θα παραμένουν σε ελεγχόμενες κλειστές δομές, οι οποίες θα έχουν εσωτερικό κανονισμό. Δηλαδή ελεγχόμενες και όχι ανεξέλεγκτες εξόδους με χρήση κάρτας ορισμένου χρονικού διαστήματος. Και το βράδυ οι δομές θα είναι κλειστές. Στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται ότι κάθε παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφή του παρανομήσαντος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια εντελώς διαφορετική πολιτική από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», της ασυδοσίας, της άναρχης και ηθελημένα αγκυλωμένης και αργής γραφειοκρατίας και της ανοχής στην ανέλεγκτη παραβατικότητα. Το μήνυμα είναι σαφές κι εύκολα αντιληπτό. Ελάχιστοι μη πρόσφυγες θα θελήσουν να μπουν σε μια τόσο επικίνδυνη και δαπανηρή περιπέτεια, με τόσο αβέβαιη προοπτική.

ΕΤΣΙ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή από-εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το οποίο εργαλειοποιήθηκε από την άφρονα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ισχύ του Τ. Ερντογάν. Τα εκατομμύρια προσφύγων και οι «χιλιάδες τζιχαντιστές» που θα «γέμιζαν την Ευρώπη» και για τους οποίους μιλούσαν ανεύθυνα και πολιτικά τυχοδιωκτικά οι κ.κ. Καμμένος και Κοτζιάς έγιναν «όπλο» στα χέρια της Τουρκίας. Και στράφηκαν, πρωτευόντως, εναντίον της Ελλάδας, της Ιταλίας και μετά της Ευρώπης. Η ζημιά που έχει γίνει με καθοριστική υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πολύ μεγάλη. Και αποτελεί φενάκη να περιμένει κανείς την εξάλειψή της μέσα σε λίγους μήνες. Η αρχή όμως -εφόσον τηρηθεί απαρέγκλιτα- μπορεί και να είναι το ήμισυ του παντός. Υπό δύο προϋποθέσεις: 1. Να μην πρυτανεύσει η λογική «τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα». 2. Να αποδυναμωθεί κι άλλο η ανεύθυνη πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και να απονευρωθεί η λογική της «μεγάλης μπίζνας» με τον ανθρώπινο πόνο.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν είναι τυχαία η αυθόρμητη επιστροφή του Α. Τσίπρα στη ρητορική του 2012-2014 και στην αντιπολίτευση των «μαγκαλιών» και των παιδιών που «λιποθυμάνε από την πείνα». Είναι η αντανακλαστική, αμυντική αντίδραση στη συνειδητοποίηση ότι έχει μείνει χωρίς πολιτικό λόγο, χωρίς καμία εναλλακτική πέραν της μηδενιστικής καταγγελίας των πάντων -ακόμα και των δικών του αποφάσεων- και χωρίς συντονισμό με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η οποία. αν και μόλις 5 χρόνια μετά τις «πλατείες» και το «θυμό», είναι μια εντελώς άλλη πραγματικότητα. Δεν κινείται κυρίως συναισθηματικά. Δεν αναζητά «χαρισματικούς» από το πουθενά και «άφθαρτους», που αποδείχθηκαν πιο παλιοί από το «παλιό». Δεν θέλει να τα «σπάσει», αλλά να ηρεμήσει και να προκόψει. Δεν ψάχνει άλλους λαϊκιστές να της χαϊδέψουν τα αφτιά ή καλλιεργητές «λεφτόδενδρων». Ψάχνει ουσία, λύσεις, μετρήσιμη πρόοδο και κανονικότητα. Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας έκανε τον Α. Τσίπρα να φανεί πόσο εκτός εποχής και πραγματικότητας είναι. Το κοντράστ των δύο τονίζει την ουσιαστική ανεπάρκεια του τέως πρωθυπουργού να πει κάτι που να «μιλάει» και να αγγίζει την κοινωνία. «Πλατεία» για να επιστρέψει και να βρει ρόλο ο Α. Τσίπρας δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο η ρητορική της πλατείας. Και σε αυτήν επιστρέφει εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο, υποτίθεται, θα βγει το «νέο» κόμμα. Αλλά η «βοή» της άδειας πια «πλατείας» μόνο «φασαρία» και ενόχληση παράγει. Οχι πολιτική. Ούτε ακροατήρια. Και κυρίως δεν δημιουργεί ρόλους.

Το αποτέλεσμα; Ο Α. Τσίπρας να οδηγείται, δίχως να το αντιλαμβάνεται, προς την έξοδο από την πολιτική σκηνή. Αφού το «έργο» που έχει ανέβει τώρα δεν έχει ρόλο για ευκαιριακούς αναβάτες ενός ανεπανάληπτου κύματος λαϊκής σύγχυσης.

Από συμβιβασμό σε συμβιβασμό

Σε μια αλυσίδα συμβιβασμών τείνει να εξελιχθεί η προσυνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε χθες σε έναν νέο συμβιβασμό. Που δείχνει ότι ο Α. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει σοβαρές αντιστάσεις στο δρόμο για τη δημιουργία του κόμματός «του». Ο συμβιβασμός κι αυτή τη φορά έγινε σε κλίμα έντασης και αφορά το όνομα και το δημοψήφισμα. Η Π.Γ. αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Α. Τσίπρα -μετά από διαβουλεύσεις με όλες τις τάσεις- να προτείνει το συνθετικό που θα συνοδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επέλθει συμφωνία, τότε αυτό θα είναι το όνομα που θα εγκριθεί και στο συνέδριο. Αν υπάρξει κι άλλη πρόταση πέραν αυτής του Α. Τσίπρα, τότε θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Και η απόφαση του ενδεχομένου δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτική για το συνέδριο. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό-μπέρδεμα, που δείχνει και πόσο μπερδεμένο είναι το εσωκομματικό σκηνικό στην Κουμουνδούρου…

Αντίστροφη μέτρηση για τη Novartis

Ετοιμη να παρουσιάσει «αντίγραφο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, που αποδεικνύει τις κλήσεις Παπαγγελόπουλου», είναι η Γ. Τσατάνη, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στη χθεσινή, δεύτερη κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή. Το επίμαχο διάστημα είναι περί την 22α Νοεμβρίου 2015, όταν και σύμφωνα με την κ. Τσατάνη ο Φ. Παπαγγελόπουλος την «απείλησε», προκειμένου να επιστρέψει τη δικογραφία Βγενόπουλου. Την ίδια ώρα, η κ. Τουλουπάκη με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Προανακριτικής αντικρούει την πρόταση βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτη, επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας και την παράλληλη εισαγγελική έρευνα που διεξάγει ο κ. Ζαχαρής. Κύκλοι της Προανακριτικής εκτιμούν ότι όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια κι έρχεται η στιγμή να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο θα εντείνονται και οι αντιδράσεις των άμεσα εμπλεκομένων. Ωστόσο, φαίνεται από τις ίδιες πηγές πως κρίνεται ότι έχει δημιουργηθεί το υπόβαθρο για την άσκηση διώξεων…

ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Υπάρχει πιο δηλητηριώδης αποδόμηση του δημοψηφίσματος από την αποδόμηση που έκανε ο Γιούνκερ;

2. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΜΑΓΚΑΛΙΑ» ΣΤΑ «ΚΑΡΒΟΥΝΑ» (ΛΙΓΝΙΤΗΣ), ΤΟ ΛΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ;

3. Αρκεί μια ταμπέλα υπουργείου στα Σκόπια να κάνει την «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών να τρίξει;

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap