Οι ψήφοι στο Μίτσιγκαν, η Καισαριανή και ο Ομπάμα

11/11/16 • 10:11 | UPD 11/11/16 • 10:11

Ζούμε, έτσι κι αλλιώς, «αμερικανικές» ημέρες. Οι προεδρικές κάλπες, η κατάκτηση του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ξαφνικά στα καφέ και τα γραφεία οι πολίτες συζητούν για το αποτέλεσμα – έκπληξη και αναλύουν πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί στο Μίτσιγκαν και τη Φλόριντα, σαν να πρόκειται για τη Β’ Αθηνών.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Δεν είναι κατακριτέο -κοτζάμ πλανητάρχης εκλέχθηκε- αλλά σίγουρα είναι λίγο παράταιρο σε σχέση με την καταθλιπτική μνημονιακή πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια. Την ίδια ώρα ο Δήμος Καισαριανής κήρυττε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρόεδρο Ομπάμα.

ΑΥΤΗ η γραφική αντίδραση θυμίζει αρκετά τους δήμους που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 αυτοανακηρύσσονταν ως «αποπυρηνικοποιημένες περιοχές», λες και στους υπόλοιπους δήμους υπήρχαν πυρηνικά όπλα. Σε κάποιους δρόμους της πρωτεύουσας υπάρχουν ακόμα αυτές οι περίεργες ταμπέλες, που προκαλούν το χαμόγελο όσων τις αντικρίζουν.

ΕΔΩ τόσο η Αριστερά όσο και ο Αντρέας Παπανδρέου φώναζαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Εξω οι βάσεις του θανάτου». Τότε όσοι εκδήλωναν τη συμπάθειά τους προς τις ΗΠΑ αντιμετωπίζονταν περίπου ως προδότες. Να το πούμε πιο απλά, ήταν τρέντι τότε να δηλώνεις αντιαμερικανός. Τα χρόνια πέρασαν. Ο σημερινός πρωθυπουργός, που κάποτε φώναζε για τους «φονιάδες των λαών Αμερικάνους», όχι μόνο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και έχει επενδύσει επικοινωνιακά πάρα πολλά σε αυτή την επίσκεψη.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο όταν η εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα από το λόφο του Φιλοπάππου με φόντο τον Παρθενώνα, όπου θα λέει πως «είμαστε όλοι Αθηναίοι», θα είναι άκρως συμβολική.

Τι όμως ζητάμε από τις ΗΠΑ και πώς πραγματικά μπορεί να μας στηρίξει; Το political correct για τη χώρα μας είναι να βρίσκεται στο πλευρό της Ουάσιγκτον και αυτό, επιτέλους μετά από δεκαετίες, το έχει κατανοήσει και η πλειοψηφία των πολιτών. Η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί σε πολλά επίπεδα από την Αμερική. Είναι, όμως, λάθος από την άλλη να περιμένει κανείς ότι απλά με μια κίνηση θα κουρευτεί το χρέος ή θα βγούμε από τη λιτότητα με μια παρέμβαση της Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και ας υποδεχθούμε τον πρόεδρο Ομπάμα. Ολοι οι πολίτες -εκτός από τον Δήμο Καισαριανής- τον περιμένουμε με ανυπομονησία.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου