Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο…

10/11/16 • 10:26 | UPD 10/11/16 • 10:27

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα τα πάει ως πρόεδρος. Νομίζω πως ούτε ο ίδιος δεν ξέρει ακόμη πώς θα αντιδράσει», λέει ο Norbert Rottgen στη «Wall Street Journal». Και έχει απόλυτο δίκιο, αφού παρά την εμπρηστική και αλλοπρόσαλλη προεκλογική εκστρατεία του, το πιθανότερο τώρα είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα «σουλουπωθεί».

kontarakiΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Το ισχυρό επιτελείο που τον περιβάλλει και το οποίο αποτελείται από παλαιά και έμπειρα στελέχη θα συνδιαμορφώσει την πολιτική και το δημόσιο λόγο του, κάτι που φάνηκε αμυδρά και στην πρώτη, μετριοπαθή ομιλία του μετά τη νίκη. Ωστόσο, αυτό που θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο για την αποφυγή ενός πολιτικού… πολέμου με τη Λατινική Αμερική ή την Κίνα είναι το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Εδώ είναι η μεγάλη ιδιαιτερότητα του Τραμπ σε σχέση με άλλες πολιτικές ανατροπές που είδαμε στην Ευρώπη και με τις οποίες γίνεται αναπόφευκτη σύγκριση. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν είναι κάποιος κομματικός σχηματισμός του περιθωρίου, ούτε κάποιο κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ που από το 4% έφθασε στο 36%, χωρίς να έχει στις επάλξεις του στελέχη έτοιμα και έμπειρα να κυβερνήσουν. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι επίσης γνωστό ως Grand Old Party, δηλαδή Μεγάλο Παλαιό Κόμμα. Ιδρύθηκε το 1854, έχει σύμβολό του τον ελέφαντα και έχει εκλέξει στη μακρά ιστορία του 18 προέδρους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο 19ος.

Το γεγονός επίσης πως και οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ήταν και είναι πολύ σκεπτικιστές απέναντι στον Τραμπ, θα τους κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς και έτοιμους να επέμβουν για να απασφαλίσουν μια πιθανή βόμβα που θα πυροδοτήσει ο νέος τους πρόεδρος. Και στο κάτω κάτω, επειδή για τις Ηνωμένες Πολιτείες μιλάμε, ο θεσμός του προέδρου είναι πιο δυνατός από τον ίδιο τον πρόεδρο. Αυτόν θα επιχειρήσουν να διασώσουν και όχι το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Πάντως, όσον αφορά στο τι σηματοδοτεί και τι συμβολίζει η νίκη Τραμπ, είναι κάτι που θα μας απασχολεί για πολύ καιρό στο μέλλον. Ο λαϊκισμός και ο ξενοφοβικός λόγος που επιβραβεύθηκαν και στην Ευρώπη και οδήγησαν στο Brexit και στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν τους κοιμισμένους γίγαντες που συνεχίζουν τη στραγγαλιστική πολιτική της λιτότητας και κλείνουν τα μάτια στα υπερκέρδη μιας τραπεζικής και πολιτικής παγκόσμιας ελίτ. Σε όλα αυτά δηλαδή που περιθωριοποίησαν και εξόργισαν εκατομμύρια πολίτες, οδηγώντας τους στην παγίδα του αντισυστημικού λόγου ενός καθ’ όλα συστημικού δισεκατομμυριούχου.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου