Μείναμε με το μνημόνιο και το ταξίδι του Ομπάμα

10/11/16 • 10:19 | UPD 10/11/16 • 10:19

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκει την Ελλάδα εξουθενωμένη οικονομικά και αποδυναμωμένη σε διπλωματικό επίπεδο, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα.

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η χώρα μας είναι το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης που βρίσκεται σε Μνημόνιο ενώ το 2014 βρισκόμασταν σε τροχιά εξόδου από το πρόγραμμα με πρόβλεψη για παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, όπως είχε συμβεί με την Πορτογαλία.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 και η διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα να υπογράψουμε και τρίτο Μνημόνιο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες λήγει το καλοκαίρι του 2018 αν και ήδη ακούγονται φωνές για τέταρτο πρόγραμμα πέραν του 2019.

Οι υπόλοιπες χώρες που εντάχθηκαν σε αντίστοιχο πρόγραμμα μετά από εμάς, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ήδη έχουν βγει από την ομάδα των μνημονίων και δανείζονται αυτόνομα από τις αγορές.

Η ελληνική μνημονιακή μοναξιά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα, ιδίως μετά την εκλογή του Τραμπ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δέχονται ήδη μεγάλη πίεση από τις πτέρυγες των λαϊκιστών για τη βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα προχωρήσουν εύκολα σε νέες παραχωρήσεις. Τόσο οι κυβερνήτες όσο και οι πολίτες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών είναι «κουρασμένοι» με το ελληνικό ζήτημα και δεν πρόκειται να δώσουν καμία μάχη υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όταν μάλιστα ακραίες φωνές, όπως αυτές της Λεπέν στη Γαλλία και του Afd στη Γερμανία, απαιτούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Επιπλέον η χώρα μας στη διετία Τσίπρα απέκτησε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μετανάστευση. Ενώ το 2014 οι εισροές μεταναστών και προσφύγων δεν ξεπερνούσαν τις 80.000, το 2015 με την τακτική των ανοικτών συνόρων εισήλθαν στην Ελλάδα πάνω από 1.000.000 αλλοδαποί οι οποίοι διασκορπίσθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τώρα η χώρα μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεταναστευτικό σταθμό με τα βόρεια σύνορα να παραμένουν κλειστά και την Τουρκία να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των εισροών ανάλογα με τις διαθέσεις της πολιτικής της εξουσίας.

Μετά τη νίκη Τραμπ απελευθερώνονται εθνικιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και οι κεντροδεξιές ή σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέο κύμα λαϊκισμού, το οποίο δεν θα θέλουν να ενισχύσουν με παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς πληρώνουμε τις δημαγωγίες του Τσίπρα που έσκιζε τα μνημόνια και έλεγε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Τώρα είμαστε μόνοι με μνημόνια, με τα σύνορα της Ευρώπης κλειστά για τους μετανάστες που συνωστίζονται στα εγχώρια hot spots. Τουλάχιστον θα φιλοξενήσουμε τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα.

ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΡ

Παρά το ράπισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αφού καταστρατήγησε το Σύνταγμα, κάλεσε με αυστηρό τόνο τη Νέα Δημοκρατία να τηρήσει τη συνταγματική τάξη, προφανώς για να εφαρμοσθεί ο νόμος του, με «καθυστέρηση λίγων μηνών», όπως είχε πει ο ίδιος. Ψάχνουν για κορόιδα μάλλον στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα τα βρουν. Το ΕΣΡ πρέπει να συγκροτηθεί μόλις και μόνο τότε, όταν ξηλωθεί ο νόμος Παππά.

ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΡΑ

Η πρώτη έκθεση του νεοσύστατου Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εντοπίζει και το λάθος μίγμα μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνο κατά 20% από τη συγκράτηση των δαπανών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει την πολιτική Γιώργου Παπανδρέου επιλέγοντας την υπερφορολόγηση από τη μείωση των δαπανών. Μόνο που αυτό το μίγμα ενισχύει την ύφεση και δεν προσφέρει βιώσιμα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap