Οι δράκοι των Συριζο-παραμυθιών τους οδηγούν σε μονοψήφια ποσοστά

09/11/16 • 12:17 | UPD 09/11/16 • 12:17

Ωραίο το αφήγημα «κλείνει σε 30 ημέρες η αξιολόγηση, συμφωνούμε στα μέτρα για το χρέος, μπαίνουμε στο QE του Ντράγκι και… απογειωνόμαστε». Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, ξεχνάει να αποκαλύψει πως το νέο παραμύθι που διηγείται στους πολίτες είναι γεμάτος δράκους.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000
  • Save
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΜΟΝΟ ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος για την κυβέρνηση. Το πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν φαντάζει πολύ δύσκολο να «χωνευτούν» σε τόσο μικρό διάστημα τόσο από τους υπουργούς όσο και από τους βουλευτές που θα πρέπει να ξαναπούν «ναι σε όλα».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ για το χρέος τα οποία «απαιτούσε εδώ και τώρα» ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη νέα μεγάλη ήττα της κυβέρνησης. Το τοπίο ξεκαθάρισε και εκτός από κάποιες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις του ESM, είναι ήδη δεδομένο πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του τρίτου μνημονίου. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, προς το τέλος του 2018. Οσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η αλήθεια βρίσκεται περίπου στη… μέση. Είναι αρκετά πιθανό να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE, αλλά επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι διακρατικό θα λειτουργήσει περισσότερο ως δικλίδα σταθερότητας, παρά ως πραγματική ανάσα για την οικονομία.

ΦΤΑΣΑΜΕ στο τελευταίο κεφάλαιο του φθινοπωρινο-χειμερινού αφηγήματος της κυβέρνησης. Στην απογείωση της οικονομίας. Τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία και θα στραγγαλίσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η αύξηση έμμεσων φόρων θα φέρει νέα μείωση της κατανάλωσης ως και… λαθρεμπόριο καφέ.

ΚΑΙ αυτό το αφήγημα του Μαξίμου θα καταρρεύσει όπως και όλα τα προηγούμενα στους 22 μήνες που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η προχθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν σοκαριστική για την κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως τους επόμενους μήνες το 89% που δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης θα αυξηθεί και πως το 15% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου θα μειωθεί. Αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες κάλπες έως τον Μάρτιο, από την άνοιξη και μετά τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μονοψήφια. Αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Και για τη χώρα, αλλά και για το κόμμα του.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap