Πέρσι ο Βαρουφάκης, φέτος ο Φίλης «ακύρωσαν» τους ανασχηματισμούς

08/11/16 • 10:08 | UPD 08/11/16 • 10:08

Σε όλες τις χώρες του κόσμου -και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα- οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το «όπλο» του ανασχηματισμού για να σηματοδοτήσουν αυτό που τιτλοφορείται δημοσιογραφικά «φυγή προς τα εμπρός». Οι ανασχηματισμοί πραγματοποιούνται πάντοτε σε στιγμές που οι κυβερνήσεις έχουν υποστεί σημαντικές πολιτικές ήττες, οι οποίες συνοδεύονται από ανάλογη δημοσκοπική φθορά.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000
Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του ανασχηματισμού κρίνεται πάντοτε από το ποιος πρωταγωνιστεί την επόμενη μέρα. Αυτοί που ήρθαν ή αυτοί που έφυγαν; Γιατί «φυγή προς τα εμπρός» μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι νέοι υπουργοί έχουν τη δύναμη να τραβήξουν το κάρο μπροστά και συγχρόνως οι αποχωρήσαντες είναι πολιτικά αδύναμοι για να προκαλέσουν τριγμούς στην κυβέρνηση.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας έχει κάνει δύο φορές ανασχηματισμό στους 22 μήνες διακυβέρνησης. Πρωταγωνιστής του ανασχηματισμού που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα και την υπογραφή του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2015 ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η έξοδός του από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνδυασμό με τις αποπομπές της λαφαζανικής πτέρυγας, σηματοδότησε την οριστική διαγραφή της αντιμνημονιακής ρητορικής. Οι δηλώσεις Βαρουφάκη για το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο διαπραγμάτευσης και οι αποκαλύψεις για το περιβόητο δραχμικό Plan B κατατρέχουν ακόμα και τώρα το Μαξίμου.

ΟΣΟΝ αφορά στην επιτυχία του τότε νέου σχήματος -από το οποίο προέκυψε και το κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου- δεν χρειάζεται κάποιος σχολιασμός. Μόνο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ξήλωσε αρκετούς υπουργούς, οι οποίοι μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ήταν από τους βασικούς συντελεστές του υποτιθέμενου success story, αποδεικνύει την ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ του πρόσφατου ανασχηματισμού αναδεικνύεται ο Νίκος Φίλης και όχι όσοι νέοι ανέλαβαν υπουργικούς θώκους. Η απομάκρυνση του προκλητικού στα όρια… παγκαλισμού υπουργού που έβαλε κατά του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας σηματοδοτεί και την οριστική διαγραφή της αριστεροσύνης που συχνά πυκνά επικαλούνταν στην κυβέρνηση.

ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πανικός. Η πολιτική αποσταθεροποίηση, σε συνδυασμό με την κακή πορεία της οικονομίας και το τέλος του μυθιστορήματος περί μάχης κατά της διαπλοκής που ήρθε τόσο με το Καλογρίτσας-gate όσο και με την υπόθεση Παππά-Αρτεμίου, οδηγεί τον πρωθυπουργό σε διαδοχικά λάθη. Οσο κι αν το κυβερνητικό αφήγημα μιλάει για εκλογές το 2019, οι εξελίξεις φέρνουν όλο και πιο κοντά την κατάρρευση της κυβέρνησης.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap