Περί τελετών

08/11/16 • 10:04 | UPD 08/11/16 • 10:04

Κάποιος θα έπρεπε να πει στους απερχόμενους υπουργούς ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον απολογισμό του έργου τους όταν παραδίδουν στον αντικαταστάτη τους. Αφήστε που οι παρευρισκόμενοι σκέπτονται πως αν πράγματι είχαν κάνει έργο, κανείς πρωθυπουργός δεν θα τους άφηνε εκτός.

panagiotarea-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ας σημειωθεί ότι στις τελετές αυτές το ακροατήριο είναι οι υπάλληλοι των υπουργείων, που ξέρουν καλύτερα από όλους ποιο έργο επετέλεσε ο απερχόμενος. Ξέρουν πως όλα τα ωραία που λέγονται, απλά τίποτε δεν σημαίνουν.

Δύο παραδείγματα. Μίλησε ο κ. Μπαλτάς για το έργο του στο υπουργείο Πολιτισμού και γέλασαν ακόμη και τα έδρανα του μικρού αμφιθεάτρου, στο ισόγειο του πολύπαθου υπουργείου. Γιατί έργο κανένα δεν υπήρξε. Το υπουργείο Πολιτισμού ζει ένα δράμα! Ελπίζω ότι η τραγωδός Λυδία Κονιόρδου θα το καταλάβει πρώτη. Εκτός κι αν ο κ. Μπαλτάς εννοούσε ως έργα του όσα εγκαινίαζε ανά την Ελλάδα, τα οποία όμως έγιναν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Ας του συστήσει κάποιος να μην είναι αχάριστος. Χάρη στον Αλέξη, που τον έκανε υπουργό, πήγε ωραία ταξίδια στη Νέα Υόρκη, στην Κορέα, στη Μόσχα κι έζησε μεγαλεία. Αλλιώς θα ήταν ένας συνταξιούχος που θα περνούσε την ώρα του σκαλίζοντας το παρελθόν του. Αντί, λοιπόν, να μεμψιμοιρεί που ο φοιτητής του δεν του τηλεφώνησε να τον ενημερώσει ότι πάει σπίτι του, καλύτερα να χαίρεται που τόσο αναπάντεχα και στα στερνά του έγινε υπουργός…

Ομως, αν ο κ. Μπαλτάς πέρασε κι έφυγε από την κυβέρνηση Τσίπρα -σε δεκαπέντε μέρες κανείς δεν θα το θυμάται-, ο κ. Φίλης δεν είναι, ως φαίνεται, διατεθειμένος να πιει το ποτήριον τούτο εν σιωπή. Το έδειξε στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας, που επί των ημερών του θα μπορούσε άριστα να είχε μετονομαστεί Υπουργείον Κατεδάφισης της Παιδείας και απάλειψης του Θρησκεύματος.

Ευθύμησαν όσοι τον άκουσαν να δηλώνει, δακρυρροών, ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ εξετέλεσε «συμβόλαιο θανάτου» επειδή ο κ. Παπαχελάς έκανε συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο! Φυσικά, κανείς από το ακροατήριο -υπάλληλοι του υπουργείου- δεν μπορούσε να υποδείξει ότι εκείνος που τον «εξετέλεσε» ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν άντεξε το πολιτικό κόστος που συνεπάγετο η παρουσία του στο Παιδείας.

Αλλά η αλήθεια να λέγεται: Ο Φίλης ως υπουργός έκανε ακριβώς εκείνα τα οποία υποσχόταν ο Τσίπρας προεκλογικά. Το λάθος του Φίλη ήταν ότι δεν κατάλαβε πως ο πρωθυπουργός τώρα δεν θέλει ούτε να τα ακούει…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου