Με τον ανασχηματισμό ο Τσίπρας διέψευσε τον εαυτό του

07/11/16 • 10:25 | UPD 07/11/16 • 10:25

«Καταλάβατε τι ψηφίσατε ή είστε αντίθετοι σε αυτά που λέω;». Με αυτό τον τρόπο είχε απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταψηφίσει εισήγησή του. Μόλις λίγες εβδομάδες μετά, το ερώτημα μπορεί άνετα να αντιστραφεί προς τον πρωθυπουργό: Αλέξη, κατάλαβες τι ανασχηματισμό έκανες; Γιατί έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγες.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΠΟΙΟ ήταν το αφήγημα του Μαξίμου το τελευταίο εξάμηνο; Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση, δεν πήραμε πρόσθετα μέτρα, δεν μειώσαμε τις συντάξεις, φέρνουμε την ανάπτυξη, φέρνουμε και επενδύσεις, σπάμε κάθε ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα, προχωράμε -έστω και με δάκρυα- τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στην Παιδεία για πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς κενά και ξεκινάμε τη μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ φρόντισε ο ίδιος να γκρεμίσει το παραπάνω αφήγημα ξηλώνοντας όσους υπουργούς είχαν, υποτίθεται, επιτυχημένο έργο. «Μετακόμισε» σε μια θέση με ανούσιες αρμοδιότητες τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που «ορκιζόταν» πως δεν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων και πως έκανε την πιο δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Προφανώς η εικόνα χιλιάδων συνταξιούχων να διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας και να καίνε τις επιστολές Κατρούγκαλου απέδειξε τις μειώσεις συντάξεων και αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση.

Η ΤΡΟΪΚΑ Σταθάκη, Τζάκρη, Μάρδα που υποτίθεται πως έφερε ανάπτυξη και επενδύσεις ξηλώθηκε κι αυτή, αποδεικνύοντας την πραγματικότητα: Η χώρα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση και η αποεπένδυση συνεχίζεται μαζί με τη βροχή από χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων.

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ για την υπέρβαση των φορολογικών στόχων στα έσοδα κράτησαν λίγα εικοσιτετράωρα, καθώς η εκπαραθύρωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη απέδειξε πως η «επιτυχία» ήταν πλασματική και εντάσσεται στο γενικότερο success story που επικαλείται το Μαξίμου. Το ίδιο έγινε και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων – επενδύσεων, όπου η κυβέρνηση επιστράτευσε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κρατώντας από την άλλη τους Σπίρτζη, Σκουρλέτη που δακρύζουν σε κάθε υπογραφή.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ κωλοτούμπα, όμως, έγινε με την αποπομπή του Νίκου Φίλη. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας τον βαθμολογούσε με «άριστα 20» για το έργο του, αλλά τελικά η κόντρα του υπουργού με την Εκκλησία ήταν καθοριστική.

ΣΤΗΝ πολιτική όπως και στο ποδόσφαιρο ισχύει πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Οποιο αφήγημα κι αν διηγείται το Μαξίμου διαψεύδεται ύστερα από λίγο καιρό. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει μόνο ήττες σε όλα τα επίπεδα. Το ξήλωμα των «επιτυχημένων» από τον πρωθυπουργό αποτελεί και την πιο ξεκάθαρη απόδειξη.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου