Η ηλικία είναι το μικρότερό τους πρόβλημα

07/11/16 • 10:17 | UPD 07/11/16 • 10:17

Το να μην έχεις (πολιτικό) παρελθόν να κρύψεις είναι μια ιδιαιτερότητα που μπορεί να αποβεί χρήσιμη, μπορεί και όχι.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Ο λόγος για την Εφη Αχτσιόγλου, τη νέα και νεαρή υπουργό Εργασίας, η οποία έγινε αμέσως υποκείμενο κριτικής, σχολιασμού και προβληματισμών για δύο πολύ προβλέψιμους και εν τέλει βαρετούς λόγους: Την ηλικία και το φύλο της. Κυρίως για την ηλικία της. Είναι άραγε τόσο ριψοκίνδυνη η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας μια 31χρονη πολιτικό; Οσο ριψοκίνδυνο ήταν που έβαλε τον 34χρονο Δημήτρη Τζανακόπουλο ως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο επίσης νεαρός πολιτικός ήταν μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια ήταν νομικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από ηλικία πολύ μικρότερη από αυτή που έχει σήμερα η κ. Αχτσιόγλου. Οπότε να εικάσουμε πως όσα ένσημα έχει ή δεν έχει η κυρία Αχτσιόγλου, άλλα τόσα έχει ή δεν έχει και ο κύριος Τζανακόπουλος.

Προσωπικά πάντως δεν θα εστίαζα στο νεαρό της ηλικίας τους, αφού ο μεγαλύτερος Γιώργος Κατρούγκαλος και η ωριμότερη Ολγα Γεροβασίλη δεν τα πήγαν και θαυμάσια όταν βρίσκονταν στις αντίστοιχες θέσεις. Το πρόβλημα που πραγματικά έχουν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι δεν φέρνουν τίποτα καινούργιο, γιατί η μεν πρώτη ήταν το alter ego του πρώην υπουργού Εργασίας, ο δε δεύτερος το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, αυτό που θα έπρεπε να ήταν το μεγαλύτερο προσόν τους, δηλαδή η ηλικία τους, ακυρώθηκε από την πρώτη και τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το «νέο», η «ελπίδα» και το «αύριο», με τα οποία μας βομβάρδιζαν προεκλογικά, αποδείχθηκαν πιο παλιά, πιο απογοητευτικά και πιο θλιβερά χθεσινά από όσα μπορούσαμε να αντέξουμε.

Οι προεκλογικές αυταπάτες, οι μετεκλογικοί λεονταρισμοί, η τακτοποίηση κομματικών παιδιών στο Μαξίμου και στα υπουργεία, η πολιτική αλαζονεία, ο ακράτητος λαϊκισμός, η παντελής απουσία αναπτυξιακής πολιτικής και η ανίερη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ. για να παραμείνουν στην εξουσία.

Αυτά κόμισε η πρώτη φορά Αριστερά, που όσες φορές και αν ανασχηματιστεί, νέα δεν θα γίνει. Και στην τελική ανάλυση, αν κάτι χωρίζει την Εφη Αχτσιόγλου από τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο από τον Κώστα Ζουράρη, τον Πάνο Σκουρλέτη από τον Στέργιο Πιτσιόρλα και τη Λυδία Κονιόρδου από τον Παύλο Πολάκη, σίγουρα δεν είναι η ηλικία. Θα το καταλάβουν οι ίδιοι, όπως και εμείς, καθώς τα υπουργικά συμβούλια θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής