Προκαλούν την κοινωνία με τους 48 υπουργούς

07/11/16 • 10:12 | UPD 07/11/16 • 10:12

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει με τον τελευταίο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα, που αριθμεί πλέον 48 μέλη, στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνία και εξοργίζει τους πολίτες, ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους.
amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον όγδοο χρόνο ύφεσης, με μοναδικό διάλειμμα ανάπτυξης το 2014, και οι φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα βάρη και συνεχείς μειώσεις εισοδημάτων, η στενή ομάδα του Μαξίμου ενδιαφέρεται μόνο για τη νομή της εξουσίας και την τακτοποίηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιους θώκους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαριάν Ραχόι σχημάτισε στην Ισπανία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων μία ολιγομελή κυβέρνηση με όχι παραπάνω από 15 υπουργούς. Ο κ. Τσίπρας, αντί να στείλει μήνυμα εξοικονόμησης δαπανών, σχημάτισε την πολυπληθέστερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης με 48 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς! Μόνο στο υπουργείο Επικρατείας τοποθετήθηκαν τρεις υπουργοί, λες και πρόκειται για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με άδεια βιογραφικά στην πρότερη επαγγελματική τους πορεία, αλλά με κομματικές περγαμηνές «αγώνων» βολεύτηκαν σε υπουργεία και υφυπουργεία προσθέτοντας στο Δημόσιο περιττές δαπάνες και πρόσθετη γραφειοκρατία, προκειμένου ο Τσίπρας να πετύχει εσωκομματικές ισορροπίες.

Και, όπως πάντα, κάθε υπουργός ή υφυπουργός συνοδεύεται από δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι προσλαμβάνονται με τους υψηλότερους μισθούς του Δημοσίου και επιβραβεύονται με εικονικές, κατά βάση, υπερωρίες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην βουλευτού και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, κάθε υπουργός είχε έως τώρα κατά μέσο 26 συμβούλους. Δηλαδή στο νέο σχήμα της κυβέρνησης θα διορισθεί ένας στρατός μετακλητών υπαλλήλων, που θα ξεπερνά τους 1.000 «συντρόφους».

Τα πολιτικά γραφεία του Μαξίμου προ ανασχηματισμού κοστίζουν ετησίως 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει πλέον τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι γραμματείες που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό έχουν προϋπολογισμό άλλα 7,5 εκατομμύρια.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η μέση οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ο κομματικός στρατός καλοπερνά με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Για το λόγο αυτόν, στο Μαξίμου το μόνο που δεν σκέφτονται είναι οι εκλογές. Αριστεροί είναι, όχι κορόιδα…

ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ!
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις του συνεργάτη του Ελεύθερου Τύπου Ιάσονα Πιπίνη για τα έργα και τις ημέρες του διδύμου Παππά-Αρτεμίου στο Καράκας. Οπως παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας, οι δυο τους είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου με τη διοίκηση της κρατικής εταιρίας πετρελαιοειδών της Βενεζουέλας. Ο Κύπριος νομικός είχε δηλώσει ότι στις 10 Οκτωβρίου είχε διαβεί το Μαξίμου προκειμένου να προτείνει στην Ελληνική Δημοκρατία επενδυτική πρόταση για λογαριασμό του πελάτη του. Οι «γνωριμίες» του κ. Αρτεμίου δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Τώρα που χηρεύει η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ μετά την υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα, ας σκεφτούν στο Μαξίμου έξυπνα!

ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ
Η νέα υπουργός Εργασίας, η 31χρονη δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, κυρία Εφη Αχτσιόγλου, έσπευσε να σβήσει από το λογαριασμό της στο twitter όλα όσα είχε γράψει στο παρελθόν. Τότε που μιλούσε για τους λαούς και όχι για τις τρόικες, τότε που έσκιζαν Μνημόνια με τα λόγια και ενδιαφέρονταν τελικά μόνο για το κομματικό βόλεμα. Η κυρία Αχτσιόγλου φαίνεται ότι ντρέπεται για το παρελθόν της, αλλά θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον και στις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει, για να μην έχει την τύχη του προκατόχου της, που εγκατέλειψε το υπουργείο καρβουνιασμένος από τις καμένες επιστολές των συνταξιούχων.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής