Τα σπίρτα, ο Cohen και η Συμφωνία Αλήθειας

05/11/16 • 08:00 | UPD 05/11/16 • 08:00

Πολλοί αναρωτιούνται αν η Νέα Δημοκρατία κάνει καλά που ζητάει εκλογές. «Ας βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάστανα από τη φωτιά» μας λένε κάποιοι. «Είναι έτοιμη να κυβερνήσει;» μας ρωτούν άλλοι.

kyranakis-arthrografos-1300Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης*

Ας πάμε στο πρώτο ερώτημα.

Από τα παραπάνω ας κρατήσουμε τη λέξη φωτιά και ας σκεφτούμε μαζί μια μικρή ιστορία για να βρούμε και την απάντηση. Βρισκόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο που έχει πιάσει φωτιά. Μέσα στο δωμάτιο υπάρχουν βυτία γεμάτα κηροζίνη. Σε ένα από αυτά κάθεται ένα μικρό παιδί και παίζει με τα σπίρτα του. Τι θα κάνουμε εμείς; Θα του πάρουμε αμέσως τα σπίρτα από το χέρι ή θα τον αφήσουμε να παίζει; Αν το δωμάτιο είναι η χώρα και το παιδί ο πρωθυπουργός της, τότε η απάντηση είναι εύκολη. Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές, πως όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να σβήσουμε τη φωτιά.

Κανείς δεν υπόσχεται πως αυτό θα γίνει μέσα σε μια μέρα. Από εμάς δε θα ακούσει όμως κανείς ούτε πως θα την σβήσουμε «με ένα νόμο και με ένα άρθρο», ούτε πως «θα το Κάνουμε Κούγκι». Εμείς, με πολύ δουλειά, κόπο και κυρίως χωρίς πολλές υποσχέσεις, έχουμε ένα σκοπό. Να βάλουμε σε τάξη τη χώρα.

Όταν λοιπόν λυθεί η πρώτη απορία έρχεται η δεύτερη. «Μπορεί η ΝΔ να κυβερνήσει;»

Πάμε σε μια δεύτερη ιστορία για να βρούμε και αυτήν την απάντηση. To 1987 κυκλοφόρησε το εμβληματικό τραγούδι του Leοnard Cohen: Fist we take Manhattan, then we take Berlin. Ο Καναδός τραγουδιστής με πολλαπλά συμβολικό τρόπο, περιγράφει την ανάγκη να «κατακτήσεις» τους δικούς σου, για να αποκτήσεις και την ικανότητα να κερδίσεις και τους «αντιπάλους» σου.

Με άλλα λόγια οφείλεις πρώτα να πείσεις τη βάση του πως μπορείς να το κάνεις. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτυπώνεται σε δύο άξονες. Πρώτον, να έχεις τη μέγιστη συσπείρωση και δεύτερον να επιστρέψουν απογοητευμένοι υποστηρικτές στο πολιτικό τους σπίτι.

Και τα δύο ερωτήματα όμως έχουν ως απαραίτητη κοινωνική ρήτρα, μια Συμφωνία Αλήθειας μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Το βασικό στοιχείο που λείπει από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης είναι η εμπιστοσύνη. Και στη Νέα Δημοκρατία έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ γνωρίζοντας οτι οι πολίτες πλέον έχουν μεγάλες προσδοκίες.

Ζητάμε εκλογές γιατί έχουμε ευθύνη να βάλουμε ένα τέλος στην παρακμή. Ζητάμε εκλογές γιατί οι πολίτες τελικά θα δώσουν μια δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργεί καθημερινά το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε εκλογές γιατί εμπιστευόμαστε τους Έλληνες.

* Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ