Η επιστολή συνταξιούχων προς τον Κατρούγκαλο

04/11/16 • 10:20 | UPD 04/11/16 • 10:20

Xιλιάδες συνταξιούχοι, χθες, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας καίγοντας τις περιβόητες επιστολές Κατρούγκαλου. Εκατομμύρια άλλοι συνταξιούχοι, προφανώς, καίνε το ραβασάκι που τους έστειλε ο υπουργός Εργασίας στο σπίτι τους. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα και γιατί πλέον οι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν άλλη αντοχή και υπομονή;

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

AΠΟ ΤΟ 2010 έως σήμερα, η πλειοψηφία των συνταξιούχων έχασε περίπου το 50% των ετήσιων αποδοχών. Η κατάργηση των δώρων και του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις δίχως τέλος σε κύριες και επικουρικές τούς έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά σε εξαθλίωση. Και ποια ήταν και είναι η αντίδραση του διαρκώς χαμογελαστού και ειρωνικού Γιώργου Κατρούγκαλου;

ΕΔΩ ΚΑΙ ένα χρόνο διαλαλεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί και επιχείρησε να κοροϊδέψει κατάμουτρα τους συνταξιούχους με μια προκλητική επιστολή. Στο ραβασάκι ισχυρίζεται πως η μείωση των αποδοχών τους έγινε με δίκαιο τρόπο, ενώ παράλληλα υπόσχεται αυξήσεις μόλις η οικονομία μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό είναι και το πιο εξοργιστικό.

ΚΑΙ ΠΟΥ να γνώριζαν οι συνταξιούχοι τι έρχεται στα επόμενα χρόνια. Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως το ύψος των επικουρικών θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το πόσα χρήματα μπορούν να πληρώνουν τα Ταμεία. Είναι δεδομένο πως χρόνο με το χρόνο οι επικουρικές θα εξαϋλώνονται. Στο νόμο Κατρούγκαλου, όμως, υπάρχει και κάτι χειρότερο. Μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, που θα φέρει και νέες μειώσεις. Με αυτό τον τρόπο νέοι και παλαιοί συνταξιούχοι θα παίρνουν τα ίδια χρήματα. Ουσιαστικά οι συντάξιμες αποδοχές θα κυμαίνονται από 360 έως 1.000 ευρώ το πολύ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το γνωρίζει, αλλά αντί να ομολογήσει την αλήθεια συνεχίζει να εξαπατά με λαϊκιστική μεθοδολογία τους ηλικιωμένους. Ετσι κι αλλιώς, δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση όταν εφαρμοστούν όσα ψήφισε.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του 2015 η πλειοψηφία των συνταξιούχων στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως και να ήταν μια λογική επιλογή μέσα στον πολιτικό παραλογισμό της περσινής χρονιάς. Ιδιαίτερα όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και έβαζε το χέρι του στη φωτιά πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις. Τώρα που οι αυταπάτες των συνταξιούχων γκρεμίστηκαν από την πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την οργή τους. Το ραβασάκι που στέλνουν στον ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι που δούλεψαν δεκαετίες και δεν περίμεναν πως θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους είναι… λυπητερό και θα φανεί στις κάλπες.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου