Πάει και το παραμύθι για το χρέος

04/11/16 • 10:08 | UPD 04/11/16 • 10:08

Η κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό ταλέντο να σχεδιάζει τις μάχες, να κηρύσσει τον πόλεμο και να τον χάνει πριν καν τον ξεκινήσει.

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Θυμηθείτε τον περασμένο Απρίλιο την υπόθεση των Wikileaks με τις υποκλοπές στις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έστειλε οργισμένη επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας εξηγήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν υποκλαπεί.

Μετά από ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών ζητούσε εγγράφως την παραμονή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας ενώ ο κ. Τσίπρας θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας για το ζήτημα του χρέους το διεθνή οργανισμό.

Η ίδια ασχετοσύνη και στο ζήτημα του χρέους. Ενώ ο Τσακαλώτος συνυπέγραψε την απόφαση του Eurogroup ότι οποιαδήποτε λύση για το χρέος θα εξετασθεί μετά το πέρας του προγράμματος, το 2018, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά ξεκίνησαν «ανένδοτο» για κούρεμα του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

«Εάν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος δεν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η λογική να “κάνουμε τα μαθήματά μας” και μετά βλέπουμε, τελείωσε» έλεγε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο κομματικό ακροατήριο του Συνεδρίου του.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών απάντησαν με τον συνήθη τρόπο. Ο Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι το χρέος δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας, ο «φιλέλληνας» πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς διέψευσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωβουλή για το χρέος, ενώ ο Σόιμπλε στάθηκε στην απόφαση του Eurogroup.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης πέρασε στη γραμμή των «σκληρών» της τρόικας. Μιλώντας στη Βουλή είπε ότι η απομείωση του χρέους είναι πολύτιμος «κρίκος» για να βγει η χώρα από την κρίση «αλλά δεν αποτελεί πανάκεια», ενώ συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους με το εάν οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων ξεπερνούν ή όχι το 15% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πριν καν πάει στον «πόλεμο» του Δεκεμβρίου για τη ρύθμιση του χρέους, χθες προσγείωσε τις προσδοκίες: «Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018», είπε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα «μερεμέτια» για την αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Με άλλα λόγια, το «παραμύθι» για το κούρεμα του χρέους τελείωσε νωρίς, όταν εμφανίσθηκε ο «δράκος» της σύγκρουσης με τους δανειστές. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του έχουν αποφασίσει να μείνουν στις καρέκλες τους όσο περισσότερο μπορούν. Το χρέος μπορεί να περιμένει…

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΤΣΑΚΑ!

Η επιλογή του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου Αντώνη Κοτσακά για τη θέση του επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα. Δεν θέλουμε να υπαινιχθούμε το παραμικρό για την εντιμότητα του κ. Κοτσακά. Ομως, όταν βρίσκεσαι στο πλάι ενός πολιτικού, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος, και δεν έχεις αντιληφθεί τίποτε για τις μίζες και τις παρανομίες του, είσαι παντελώς ακατάλληλος για τη θέση του επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού ενός κόμματος. Και μάλιστα εκείνου που υποτίθεται ότι εξελέγη για να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή!

ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα δημόσια έσοδα τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 800 εκατομμύρια περισσότερο από τους μηνιαίους στόχους. Πρόκειται για μαγικές εικόνες γιατί τα «μαγειρέματα» των στόχων είναι αλλεπάλληλα ενώ το τελικό πλεόνασμα που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών. Ηδη οι θεσμοί ανακάλυψαν κρυφά χρέη του Δημοσίου από μη πληρωμή συντάξεων και άλλων δαπανών ύψους 3 δισεκατομμυρίων, που προσγειώνουν τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap