Τι γνώριζε ο Τσίπρας για τις μπίζνες στο Καράκας;

03/11/16 • 09:56 | UPD 03/11/16 • 10:05

Το θέμα Αρτεμίου, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, έχει ακόμη πολλές πτυχές, τις οποίες ερευνά η εφημερίδα μας και δημοσιεύει με τον ίδιο όπως πάντα τεκμηριωμένο τρόπο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η υπόθεση «Ταξίδι στη Βενεζουέλα» που αποκάλυψε η εφημερίδα μας έχει μπει στην πολιτική ατζέντα και αναπαράγεται από το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι σχεδόν καθημερινά οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος των Panama Papers Αρτέμης Αρτεμίου, λένε και μια νέα ιστορία.

Οταν αρχικά ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου ο κ. Αρτεμίου, ο Κύπριος νομικός απάντησε ότι είχε πάει εκεί για να «κομίσει επενδυτική πρόταση πελάτη του για την Ελληνική Δημοκρατία», ενώ ο κ. Παππάς σιώπησε.

Μετά την αποκάλυψη του ταξιδιού στη Βενεζουέλα, ο κ. Παππάς απάντησε ότι πήγε εκεί για να διερευνήσει την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, ενώ ο συνοδοιπόρος του Αρτεμίου τον άδειασε μέσω twitter λέγοντας, «σιγά μην πήγαμε για φασόλια και πιπεριές».

Μία ημέρα μετά, ο κ. Παππάς μίλησε για πώληση ελληνικών προϊόντων και για κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ ο Κύπριος δικηγόρος για «αντζούγιες».
Χθες δημοσιεύματα στην «ΕΦ. ΣΥΝ.» αλλά κυρίως στα «Νέα» δίνουν στο ταξίδι άλλη πτυχή, υποστηρίζοντας ότι πήγαν εκεί με επιχειρηματίες και εφοπλιστές στη Βενεζουέλα για να κλείσουν δουλειές στο πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα».

Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ που τον Αύγουστο του 2013 βρισκόταν εκτός εξουσίας, πώς οργάνωσε μια τέτοια επιχειρηματική αποστολή; Τι ρόλο είχε ο κ. Παππάς στο κλείσιμο συμφωνιών στη Βενεζουέλα και τι ήξερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταξίδια στο Καράκας; Για να πουλήσουν τρόφιμα πήγαν όπως είπαν αρχικά ή για πετρέλαια όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα;

Με ποια ιδιότητα πήγε ο κ. Αρτεμίου στο ταξίδι, πόσες άλλες φορές συνάντησε τον κ. Παππά, γιατί βρέθηκε στο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή;

Τις απαντήσεις πρέπει να αναζητήσει και να τις δώσει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και τελικά εάν ήταν σε πλήρη γνώση του, κάτι που σημαίνει ότι αναλαμβάνει και την πολιτική κάλυψη όλων των ταξιδιών στη Βενεζουέλα, θα φανεί στον προσεχή ανασχηματισμό.

«ΕΦ. ΣΥΝ» Ή ΜΗΠΩΣ «ΕΦ. του ΠΑΠΠΑ»;

«Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός που εμφάνισε η εφημερίδα ‘‘Ελεύθερος Τύπος’’ και τον οποίο προσπάθησε να αξιοποιήσει η Ν.Δ. για μια επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Καράκας, πριν από τρία χρόνια», έγραψε χθες στην πρώτη της σελίδα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Πρώτη φορά βλέπουμε εφημερίδα και μάλιστα «Συντακτών» να επιχειρεί να διαψεύσει άλλη εφημερίδα για λογαριασμό της κυβέρνησης με τόσο άγαρμπο τρόπο. Αλήθεια, γιατί δεν ανέλαβε το βάρος της «ανασκευής» ο ίδιος ο κ. Παππάς και ανατέθηκε η δουλειά στην «ΕΦ. ΣΥΝ» με κίνδυνο να μετατραπεί σε «ΕΦ. του ΠΑΠΠΑ;». Αλλά δεν κατάλαβαν ότι με το ρεπορτάζ τους αντί να «αθωώνουν» τον πληροφοριοδότη τους υπουργό τον ρίχνουν σε βαθιά νερά; Και ύστερα πάλι θα τρέχουν πίσω από τον Ελεύθερο Τύπο…

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PUBLIC ISSUE

Μέχρι πρότινος η Public Issue ήταν η εταιρία δημοσκοπήσεων που εμπιστευόταν το Μαξίμου και τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύονταν ανελλιπώς από την «Αυγή». Από χθες η εταιρία, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα βαποράκια της, είναι αναξιόπιστη επειδή παρουσίασε τη νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 24 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εφημερίδες «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν βρήκαν χώρο ούτε ενός μονόστηλου για να τη φιλοξενήσουν, ενδεικτικό του τρόμου που επικρατεί στο Μαξίμου.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου