Αγάπη μου, απάντησα στο τρέιλερ

02/11/16 • 09:57 | UPD 02/11/16 • 09:57

Στα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να «αναδομήσει» τον εαυτό της, δεν υπάρχει κανένα που να αφορά το υπουργείο Παιδείας. Οπερ σημαίνει πως εξακολουθεί να έχει τις αρμοδιότητες της Ερευνας και των Θρησκευμάτων, που με τη σειρά του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «σίριαλ» με πρωταγωνιστή τον κύριο Φίλη και τις απόψεις του περί Θρησκευμάτων θα συνεχιστεί.

kontaraki-teliko-arthrografos-1000Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Χθες, μάλιστα, είχαμε και κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο: Είδαμε τον Νίκο Φίλη να βγάζει επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας σε τρέιλερ (!) μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Μαθαίνω ότι σε μια συνέντευξή του, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό… Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Αϊ-Στράτη. Αλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική», δήλωσε.
Το απόσπασμα όμως που έπαιζε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα δεν ήταν κάτι τόσο δραματικό που να δικαιολογεί την εσπευσμένη απάντηση του υπουργού. Ο Αρχιεπίσκοπος έλεγε στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά πως η χώρα μας κινδυνεύει με αφελληνισμό και αποχριστιανισμό και όποιοι δεν το βλέπουν είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Φυσικά, όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή χθες το βράδυ, προφανώς και άκουσαν τον Αρχιεπίσκοπο να ανοίγει περισσότερο τα χαρτιά του και να ασκεί σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Φίλης στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. Γιατί όμως ο υπουργός δεν περίμενε να προβληθεί η συνέντευξη; Δεδομένου ότι όσο καλές «πληροφορίες» και να είχε, ποτέ δεν μπορείς να αντιληφθείς το πραγματικό νόημα μιας φράσης, αν δεν την έχεις ακούσει ολόκληρη, και κυρίως συνδυάζοντάς τη με αυτά που προηγήθηκαν αλλά και αυτά που ακολούθησαν. Οχι τίποτα άλλο δηλαδή, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος να μιλήσεις για «μονταζιέρες» που παραπλανούν ή αδικούν σκληρά εργαζόμενους υπουργούς.

Πάντως, πέρα από το βιαστικό κύριο Φίλη και τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησία πονοκεφαλιάζει περισσότερο από όλους τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος έχει δείξει με όλους τους τρόπους ότι επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και κάθε φορά που η κρίση φουντώνει, επεμβαίνει προσωπικά για να τη σβήσει. Οπως έκανε με τη συνάντηση στο Μαξίμου, όπως επανέλαβε με το ταξίδι του στον Αϊ-Στράτη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει το θρίαμβο του Νίκου Φίλη στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι σύντροφοι τον αντάμειψαν κυρίως για τη στάση του στο θέμα της Θρησκευτικών. Και κάπως έτσι, βρίσκονται εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ να μονολογούν «δεν ξέρει η αριστερά μας, τι ποιεί η δεξιά μας»…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου