Ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγο θα φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά

02/11/16 • 09:53 | UPD 02/11/16 • 10:14

H τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα στην «Αυγή» αποτέλεσε αιτία πολέμου μεταξύ του κομματικού εντύπου της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου. Ο λόγος ήταν ότι τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας παρουσίαζαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

tsaprounis-teliko-arthrografos-11000Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΤΟ ΝΕΟ γκάλοπ της Public Issue, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της εταιρείας, δείχνει πως αν και πέρασαν μόλις τριάντα ημέρες η κυβέρνηση ήδη καταρρέει. Η διαφορά 24 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής αποτελεί ρεκόρ απόστασης των δύο πρώτων κομμάτων στα χρονικά των δημοσκοπήσεων. Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στη μέτρηση καταλληλότητας τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για το ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως το 50% των πολιτών κρίνει αναγκαία την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2015 μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους επιθυμούσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ παρακολουθούν σαστισμένοι τα νούμερα των δημοσκοπήσεων εκφράζοντας την έκπληξή τους. Κι όμως η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή. Η κυβέρνηση καταρρέει όσο γρήγορα καταρρέουν και τα ψευδοαφηγήματα που εφευρίσκει κάθε λίγο και λιγάκι. Αν γυρίσουμε πίσω στον Μάιο θα θυμηθούμε πως η κυβέρνηση πανηγύριζε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα, και ουσιαστικά δεσμευόταν την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τη συγχρονισμένη έκρηξη επενδύσεων και ανάπτυξης. Υποσχόταν πως θα τελειώσει τη διαπλοκή μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενώ έφτιαχνε ένα χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο και οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση τους χρέους.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ γκρέμισε, για μια ακόμη φορά, την εικονική πραγματικότητα που παρουσίαζε το Μαξίμου. Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και τυπικά μόλις στις 25 Οκτωβρίου. Τα πρόσθετα μέτρα αύξησης φόρων – εισφορών και μείωσης συντάξεων τα βιώνει ήδη η μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι επενδύσεις όχι μόνο δεν έρχονται αλλά τα λουκέτα πέφτουν βροχή, ενώ η ανάπτυξη μοιάζει όνειρο απατηλό. Αντί να βγαίνουμε από τα μνημόνια η κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ το… τέταρτο. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, το φιάσκο Καλογρίτσα και η υπόθεση Αρτεμίου γκρεμίζουν και το όποιο ηθικό πλεονέκτημα διέθετε η κυβέρνηση. Ολα δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύμηνη, ενώ το deal για το χρέος θα γίνει μετά το… τέλος των μνημονίων.

ΤΙ ΑΛΛΟ δεν καταλαβαίνουν στο Μαξίμου; Ο,τι υπόσχεται… διαψεύδεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η πραγματική οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Κι αν δεν το κατανοήσουν γρήγορα στον ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά θα αρχίσουν να φλερτάρουν με μονοψήφια ποσοστά…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου