Τέσσερις λόγοι για κλάματα και ένας για γέλια

01/11/16 • 15:31 | UPD 01/11/16 • 15:31

Διαπίστωση πρώτη: Πατείς με πατώ σε στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ για να προλάβει ο κόσμος να ρυθμίσει τις οφειλές του. Ουρές, εκνευρισμός, απογοήτευση, ανάγκη. Η απόφαση της επιχείρησης για παράταση της περιόδου ρύθμισης των χρεών μέχρι το τέλος του χρόνου, ήταν ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους απελπισμένους οφειλέτες, που συνολικά χρωστούν πάνω από 1,3 δις. ευρώ.

kontarakiΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Διαπίστωση δεύτερη: Τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα παραμένουν στα ύψη, με το μόνο «θετικό» να είναι ότι ανακόπηκε λίγο η πτωτική τάση, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Ειδικά στις λαϊκές περιοχές της χώρας, η καθίζηση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Στο Περιστέρι διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών (30%) σε σχέση με το σύνολο των απογραφόμενων περιοχών της έρευνας. Ειδικά στον Άγιο Ιερόθεος η αναλογία των λουκέτων ανεβαίνει στο 37%, ενώ στην Καλλιθέα «τερματίζει» στο επικίνδυνο όριο του 40%.
Διαπίστωση τρίτη: Άλλο ένα εργοστάσιο κατεβάζει ρολά. Η Pepsico ανακοίνωσε την απόφαση της να κλείσει την μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα, ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο του εργοστασίου στο Λουτράκι. Αλλά δεν φεύγουν μόνο οι μεγάλοι, όλοι φεύγουν. Και όσοι δεν το έπραξαν ακόμα, το σκέφτονται. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σκέφτονται τα υπέρ και τα κατά της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού (έρευνα Endeavor Greece), με το 15% από αυτές να το έχει ήδη αποφασίσει.

Διαπίστωση τέταρτη: […Διαπιστώνουμε περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς όλους -, προς τις Τράπεζες, προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και προς τη ΔΕΗ. Οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους!..]. Απόσπασμα από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Διαπίστωση πέμπτη: Η γεωργία καλύπτει το 3% του ΑΕΠ της Βενεζουέλας, η οποία (κάποτε) εξήγαγε ρύζι, καλαμπόκι, ψάρια, τροπικά φρούτα, καφέ, βοδινό και χοιρινό κρέας. Οι ελλείψεις αγαθών και τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ άρχισαν από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους ταξίδεψε στη χώρα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διερευνώντας την αγορά αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας, σε περίπτωση που έρθουν στην εξουσία. Χωρίς σχόλιο.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου