Ο Παππάς που πίστεψε πως είναι… Πάπας

01/11/16 • 15:20 | UPD 01/11/16 • 15:20

Ο Νίκος Παππάς έγινε γνωστός στην ελληνική κοινωνία ως ο ισχυρός άνθρωπος στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηρίστηκε ως το alter ego του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο τα ποσοστά του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα ανέβαιναν με γεωμετρική πρόοδο τόσο αυξανόταν και η πολιτική ισχύς του Νίκου Παππά. Μετά τον Ιανουάριο του 2015 ο υπουργός Επικρατείας, μέρα με τη μέρα, έγινε ουσιαστικά ο Νο2 στην κυβέρνηση. Κάποιοι έφτασαν και στο σημείο να ισχυρίζονται πως ουσιαστικά εκείνος «κυβερνάει» τη χώρα.

tsaprounisΓράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ του Νίκου Παππά πάντοτε περιείχαν τις απαραίτητες εξυπνακίστικες ατάκες και διέθεταν ειρωνικό στιλ, ιδιαίτερα όταν απευθυνόταν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μαζί με την ισχύ του υπουργού Επικρατείας τους τελευταίους 21 μήνες αυξάνονταν διακρώς και οι αλαζονικές συμπεριφορές. Εξέφραζε την «αλήθεια» του Μαξίμου για όλα τα καυτά ζητήματα της διακυβέρνησης, θεωρώντας μάλιστα πως δεν πρέπει να δέχεται κριτική. Σιγά σιγά αυτή η πεποίθηση μεταλλάχθηκε σε μια φιλοσοφία ακόμα πιο αλαζονική: ό,τι λέει ο Παππάς είναι το σωστό. Ο μεθυσμένος από την εξουσία Νίκος Παππάς πίστεψε πως κατέχει το αλάθητο του Πάπα. Πως κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει.

ΚΙ ΑΣ ήταν εκείνος ο οποίος στις 11 Φεβρουαρίου του 2015 έγραφε στο twitter ότι «γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή». Κι ας ήταν εκείνος ο οποίος το βράδυ που ο πρωθυπουργός προκήρυξε το δημοψήφισμα δήλωσε πως «είναι μια πολύ καλή νύχτα και θα ξημερώσει μια πολύ όμορφη μέρα». Δυστυχώς και κωλοτούμπες έγιναν. Δυστυχώς και δεν ξημέρωσαν όμορφες ημέρες για τους πολίτες. Οι τράπεζες έκλεισαν και το τρίτο μνημόνιο υπεγράφη με πανηγυρισμούς από τους υποτιθέμενους πιο σκληρούς αντιμνημονιακούς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Επικρατείας, όμως, δεν πτοήθηκε. Αντί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αποκτήσει πιο μετριοπαθή συμπεριφορά συνέχισε με γνώμονα το εγωιστικό «παπικό αλάθητο». Κατασκεύασε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και θριαμβολογούσε για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση υποδείκνυε ως αντισυνταγματική όλη τη διαδικασία. Υπερασπίστηκε έναν ανύπαρκτο έλεγχο πόθεν έσχες, όπως απέδειξε το Καλογρίτσας-gate και επιχείρησε να καταθέσει τροπολογία που θα έβαζε λουκέτο σε κανάλια, πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ έχει ήδη αναλάβει δημοσίως την ευθύνη όλων των προσωπικών χειρισμών του Νίκου Παππά. Προφανώς δεν έχει διδαχθεί από τις συνέπειες που υπέστησαν προηγούμενοι πρωθυπουργοί από την κάλυψη που παρείχαν στους ισχυρούς ανθρώπους τους. Αραγε ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να καλύψει τον Νίκο Παππά και για τα «ψώνια» στη Βενεζουέλα; Γιατί είναι γνωστό πως όσοι θεωρούν πως κατέχουν το «αλάθητο» κάνουν τα μεγαλύτερα… λάθη.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου