Ψωνίζοντας στο Καράκας

01/11/16 • 15:14 | UPD 01/11/16 • 15:14

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ύστερα από σιωπή 10 ημερών επιβεβαίωσε χθες πλήρως το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» για το ταξίδι του με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα.

amyrasΓράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η εφημερίδα μας με τα συνεχή ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη είχε αναδείξει τη συνάντηση που είχε ο κ. Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα κατά την οποία διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα διαπλοκής.

Αρχικά ο Κύπριος δικηγόρος είχε απαντήσει ότι επισκέφθηκε το Μαξίμου προκειμένου να μεταφέρει επενδυτική πρόταση προς την Ελληνική Δημοκρατία για λογαριασμό πελάτη του. Ο ίδιος επισήμανε ότι διαθέτει μόλις τρεις μόλις εταιρίες στις λίστες των offshore στα Panama Papers αν και από μία εύκολη έρευνα στο σχετικό ιστότοπο προκύπτει ότι οι αυτές οι εταιρίες είναι «κορμοί» με παρακλάδια σε πλήθος από υπεράκτιες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Σεϋχέλες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι κλπ.

Χθες το θέμα πήρε νέες διαστάσεις μετά τις δηλώσεις του κ. Παππά στον Real Fm και το Ν. Χατζηνικολάου όπου παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στο Καράκας με τον Αρτεμίου και ανέφερε τους λόγους του ταξιδιού:

«Υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό».

Αυτά είπε ο υπουργός και εύλογα δημιουργούνται νέα ερωτήματα: Είναι δυνατόν οποιοδήποτε καλόπιστος πολίτης να πιστέψει ότι αντιπροσωπεία του Σύριζα ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση και σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο, πήγε για να διερευνήσει αγορές αγροτικών προϊόντων από μία χώρα στην οποία τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια; Και αλήθεια ο κ. Αρτεμίου με ποια ιδιότητα βρισκόταν μαζί με τον υπουργό σε μία τέτοια αποστολή;
Το εύκολο, όσο και βολικό για ορισμένους, συμπέρασμα είναι ότι ο Σύριζα διερευνούσε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα τρόφιμα από τη Βενεζουέλα στην περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές. Το πιεστικό όμως ερώτημα για το Μαξίμου είναι για ποιο λόγο ο σημερινός υπουργός συνοδευόταν από έναν Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα υπεράκτιων εταιριών, σε επαφές υψηλού επιπέδου με κρατικούς αξιωματούχους του Μαδούρου και μάλιστα για «ψώνια στο Καράκας».

ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Το χειρότερο για μία κυβέρνηση δεν είναι να της ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση αλλά να γελάει ο κόσμος με τα καμώματά της. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται τώρα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Οι πολίτες δεν ακούνε τι λέει η κυβέρνηση γιατί ο,τι κι αν είπε στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός για την οικονομία ή τη διαπλοκή τελικώς έπραξε τα αντίθετα. Τη λιτότητα μπορεί να την αντέχουν ως ένα βαθμό οι πολίτες αλλά στον εμπαιγμό αντιδρούν άσχημα. Και στο Μαξίμου έπαιξαν πολύ άσχημα με τον κόσμο και τώρα δεν μπορούν να σταθούν πουθενά.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ

Το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιδρά σπασμωδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Τα στελέχη της αρχικά επιτέθηκαν στη Δικαιοσύνη, μετά δήλωναν ότι θα φέρουν νέο νόμο σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, στη συνέχεια πρότειναν τον Βύρωνα Πολύδωρα χωρίς καμμία προεργασία για συνεννόηση και στο τέλος κατέθεσαν τροπολογία για «αναστολή» και όχι κατάργηση των επίμαχων άρθρων του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Θεσμική αταξία χωρίς τέλος, από ένα κυβερνητικό σχήμα, που μοιάζει να κινείται χωρίς πυξίδα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου