Το 2021 και η Ελλάδα του μέλλοντος

08/11/19 • 06:49 | UPD 08/11/19 • 08:51

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, που σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, χαρακτηρίστηκε από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τις προοπτικές του Ελληνισμού.

Οι εορτασμοί ασφαλώς και θα έχουν ως επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα από την Επανάσταση του 1821 μέχρι την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ωστόσο, με αφορμή την εθνική επέτειο, ανοίγεται μπροστά μας μια μεγάλη προοπτική για τη χώρα: Να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση», προσθέτοντας ότι «η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής».

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, με την Ελλάδα του μέλλοντος. Η οποία μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης, η οποία ανέδειξε και την κοινωνική της διάσταση, και μετά από 4,5 χρόνια στασιμότητας και οπισθοδρόμησης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά τώρα, με μια νέα κυβέρνηση, μια καινούργια εθνική προσπάθεια: να αναδείξει την Ιστορία, τις αξίες και τον Πολιτισμό της και παράλληλα να θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Οι προκλήσεις της νέας εποχής, όπως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή η τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκονται μπροστά μας και η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα διεθνές πολιτισμικό και εκπαιδευτικό κέντρο αποτελεί ιστορική ευκαιρία. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν, ώστε και η νέα γενιά να μείνει στην Ελλάδα και οι ξενιτεμένοι επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αυτό ακριβώς συμβολίζει και ο εορτασμός της εθνικής επετείου του 1821. Τιμούμε το παρελθόν, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap