Ο Τσίπρας έχει παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου

31/10/16 • 09:58 | UPD 01/11/16 • 15:11

Η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα από το Μαξίμου δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πραγματική απόγνωση. Χωρίς δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι ο πρωθυπουργός προ καιρού έχει παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας σε ένα σύστημα, που κάποτε θα αποκαλυφθεί πλήρως, και το οποίο μυρίζει «πολιτική μούχλα».

amyras
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το στραπάτσο που έφαγε η κυβέρνηση με την υπόθεση του νόμου Παππά έχει οδηγήσει το σύστημα που περιβάλλει τον πρωθυπουργό σε λάθη, που δεν εξηγούνται με πολιτικούς όρους αλλά μόνο με ψυχολογικούς.

Ο «γίγας» υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αφού αμφισβήτησε τη Δικαιοσύνη και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τα δικά του χάλια, είχε «δεσμευθεί» ότι θα φέρει σήμερα στη Βουλή ένα νέο νόμο, σαν να μη συνέβη τίποτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Θα πληρώσουν 25 εκατομμύρια ανά άδεια» έλεγε στη μία συνέντευξη, «θα πρέπει να δώσουν 75 εκατ. για κάθε χρονιά» ανέβαζε το ποσό στην επόμενη.

Τελικά έβαλε την ουρά στα σκέλια και το Σάββατο προανήγγειλε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ ενώ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συναίνεση. Ο,τι ακριβώς δηλαδή έκανε το φιλαράκι του, ο Λευτέρης Κρέτσος, που μίλησε για «ριφιφί» της Δικαιοσύνης επειδή «πήρε τα λεφτά από τους φτωχούς και τα επέστρεψε στους καναλάρχες». Οταν ο ίδιος έβαζε την υπογραφή του στο πόθεν έσχες του Καλογρίτσα το ριφιφί θα γινόταν από την Τράπεζα Αττικής.

Πολιτική παράνοια, δηλαδή, η οποία ολοκληρώθηκε με την έμπνευση του Μαξίμου να προτείνει τον Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. «Πρόκειται για επιλογή που δεν μπορεί να απορρίψει η Νέα Δημοκρατία» διέρρεαν οι κύκλοι του Μαξίμου και πράγματι η ΝΔ χρειάστηκε ολόκληρα 17 λεπτά για να πει όχι.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να πάρει καμία σοβαρή απόφαση, ούτε για τη χώρα αλλά ούτε και για το μέλλον του. Εάν είχε καθαρό μυαλό, θα μπορούσε μετά το ράπισμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να προτείνει για την προεδρία του ΕΣΡ έναν επιστήμονα πρώτης γραμμής, ειδικό σε θέματα ραδιοτηλεόρασης, που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Προτείνοντας τον Πολύδωρα, το Μαξίμου όχι μόνο εισέπραξε τις αρνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αλλά «ξεφτίλισε» και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα ανέκραξε μέσω facebook ο βουλευτής Δράμας Καραγιαννίδης.
Αλλά είπαμε, ο Τσίπρας έχει αφήσει τα κλειδιά του Μαξίμου έξω από το «χαλάκι» και οι «αυλικοί» υπαγορεύουν τις επιλογές του, επιταχύνοντας τελικά το πολιτικό του τέλος.

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΑΝ
Ο Κεντροδεξιός Ραχόι κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με την ανοχή των Σοσιαλιστών και ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Ισπανοί κατάλαβαν τι τρέχει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και γύρισαν την πλάτη στους Podemos, οι οποίοι υποχωρούν διαρκώς. Μπορεί να «θυσιαστήκαμε» με το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη όμως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την Ευρώπη. Την έκανε συντηρητικότερη όπως φαίνεται από την αποδυνάμωση των σοσιαλιστών σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άστοχη πολιτική του στο μεταναστευτικό έδωσε φωνή σε ακραίους πολιτικούς, που βρήκαν πεδίο με την είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τους. Τουλάχιστον όμως οι Ισπανοί τη γλίτωσαν.

«ΚΡΑΣΑΡΕ» ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ο ΟΑΕΕ ήδη στο εννεάμηνο έχει εξαντλήσει την ετήσια χρηματοδότησή του. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και το ΙΚΑ. Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε φάση κατάρρευσης ενώ από 1ης Ιανουαρίου με την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών η μαύρη εργασία θα οργιάσει και τα έσοδα των Ταμείων θα μειωθούν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την υποτροπή της κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος. Εβαλε την οικονομία ξανά σε ύφεση και επέλεξε την αύξηση φόρων και εισφορών για τη συντήρηση του κομματικού κράτους οδηγώντας επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε λουκέτα ή φορολογική μετανάστευση.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap